Rozrywka

Sezon na rabarbar

Sezon na rabarbar
Informacja prasowa Warszawa, 19 czerwca 2017 Sezon na rabarbar Rabarbar dotarł do Polski wiele wieków temu, kiedy transportowany był wypełnionymi po brzegi łodziami przez rzekę

Informacja prasowa
Warszawa, 19 czerwca 2017

Sezon na rabarbar
Rabarbar dotarł do Polski wiele wieków temu, kiedy transportowany był wypełnionymi po brzegi łodziami przez rzekę Wołgę… z dalekich Chin. To smakowite warzywo zyskało w naszym kraju niezwykłą popularność, a wielu z nas kojarzy się z błogim dzieciństwem spędzanym u babci i smakiem rabarbarowego kompotu, czy ciasta drożdżowego. Sezon na rabarbar trwa niezwykle krótko, dlatego, warto czerpać z niego jak najwięcej i spróbować przygotować potrawy z dzieciństwa w zupełnie nowej, bakaliowej odsłonie.

Rabarbar ceniony jest przede wszystkim ze względu na swój kwaskowaty, orzeźwiający smak, który doskonale sprawdza się w chłodnych napojach i rewelacyjnie pasuje do słodkich potraw i deserów, ponieważ doskonale przełamuje smaki. Rabarbar można przygotować na tysiące sposobów. Dobrze smakuje duszony, gotowany czy pieczony. Zapiekamy go w drożdżowym cieście i pod kruszonką. Świetnie nadaje się również do przygotowania różnego rodzaju sosów. Smak rabarbaru można wzbogacać dodając do niego np. skórkę z cytryny, suszone owoce lub orzechy. W połączeniu z tymi składnikami tworzy np. delikatne musy lub sosy. Dodatkowo, ze względu na niepowtarzalny kolor, przygotowane z niego dania staną się również ozdobą naszego stołu.

Tartaletki z ciasta francuskiego z rabarbarem i pistacjami
Składniki
• 1 opakowanie ciasta francuskiego
• 200 g serka mascarpone
• 3-4 łodygi świeżego rabarbaru
• 1 łyżeczka cukru pudru
• 70 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland

Ciasto francuskie rozkładamy na blacie i wycinamy z niego równe kwadraty. Na tak przygotowane ciasto nakładamy serek mascarpone wymieszany z 1 łyżeczką cukru pudru. Rabarbar dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie paski i układamy na cieście i posypujemy posiekanymi pistacjami. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15 minut.

Rabarbarowy crumble z orzechami laskowymi i żurawiną z sokiem z granatu
Składniki na nadzienie
• 500 g rabarbaru
• 50 g cukru trzcinowego
• Pół kilo truskawek
• 1 łyżka masła
• 100 g Żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na kruszonkę
• 150 g mąki pszennej
• 100 g schłodzonego masła
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 100 g Orzechów laskowych Bakalland

A to już wiesz?  Zdrowa alternatywa dla słodyczy

Rabarbar myjemy i kroimy na centymetrowe paski. Przekładamy do garnka z cukrem, masłem, mąką ziemniaczaną i żurawiną. Całość mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu przez około 5 minut, do momentu aż składniki połączą się sobą. Gotowe nadzienie przekładamy do formy do pieczenia i układamy wokół niego plasterki truskawek. Następnie przygotowujemy kruszonkę. Schłodzone, pokrojone w kostkę masło rozcieramy z mąką, następnie dodajemy cukier i posiekane orzechy laskowe. Gotową kruszonką posypujemy masę z rabarbaru i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 45 minut, aż kruszonką będzie złocista. Deser, najlepiej smakuje podany z lodami waniliowymi.
______________________________________________________________

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy