Informacja prasowa
20 marca 2017 r.
Siła i energia drzemiąca w herbacie – sprawdź, jak możesz z niej skorzystać
Życie Lankijczyków nie należy do łatwych. Ciężko pracują, często fizycznie, co w warunkach panujących na wyspie (wysoka temperatura) nie jest lekkie. Dodatkowo nie należą do bogatych społeczności, więc udogodnienia, takie jak pralka czy zmywarka, które dla Europejczyków są standardem, dla mieszkańców wyspy są nieosiągalne. Z tego powodu sposób w jaki się odżywiają, musi być dopasowany do ich aktywnego stylu życia. Marka Akbar zaprasza do poznania tajników energetycznej kuchni Lankijczyków.
Mimo wielu trudności, na które każdego dnia natrafiają Lankijczycy, ich podejście do życia jest bardzo pozytywne. Spacerując ulicami Cejlonu widać, że każdy tamtejszy mieszkaniec jest uśmiechnięty i z wielką życzliwością odnosi się nawet do nieznanych sobie turystów. Ich radość i pozytywne usposobienie można tłumaczyć między innymi właściwą dietą. Wiele lankijskich posiłków to słodkie przekąski, które dostarczają siły i energii. W połączeniu z czarną herbatą pozwalają regenerować organizm i gwarantują aktywność na najwyższym poziomie. Oto kilka przepisów na cejlońskie słodkości, które zapewnią wigor na cały dzień.
Kulki ryżowo – kokosowe gotowane w herbacie
Ryż to podstawowy składnik lankijskiej diety. Mieszkańcy wyspy potrafią jeść go nawet 3 razy dziennie! Nic więc dziwnego, że występuje on także w ich przepisach na domowe słodkości. Ryż to bogate źródło wielu cennych składników odżywczych takich jak potas, magnez, żelazo, cynk. Dzięki temu poprawia koncentrację i odporność oraz reguluje pracę układu nerwowego. Z kolei czarna herbata, będąca obok niego głównym elementem tego przepisu, delikatnie pobudza organizm.
Składniki:
• 250 g ryżu białego
• 2 łyżki herbaty Akbar Pure Ceylon
• 100 g wiórków kokosowych
• 2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Zaparz herbatę w 250 ml wody. Ryż ugotuj w naparze z herbaty i lekko osolonej wodzie, którą dolewaj wedle potrzeby. Kiedy ryż będzie miękki odcedź go i wymieszaj z miodem. Z powstałej masy uformuj kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych.
Ciastka bananowo – kokosowe
Banany, ze względu na swoją wysoką wartość energetyczną, doskonale sprawdzają się jako zdrowe przekąski. Kokos, dzięki zawartości korzystnych wartości odżywczych, jest przydatny przy odchudzaniu oraz obniża poziom złego cholesterolu. Ciastka w towarzystwie aromatycznego naparu z czarnej herbaty Akbar, będą zdrową alternatywą dla napojów energetycznych.
Składniki:
• 3 dojrzałe banany
• Szklanka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Dokładnie zblenduj składniki na jednolitą masę. Na papierze do pieczenia uformuj kulki, które delikatnie spłaszcz np. szklanką. Pamiętaj, żeby ciastka nie były zbyt cienkie, bo będą się łamać. Piecz je w temperaturze 180°C przez ok 20 minut.
Warto pamiętać, że doskonałym sposobem na pobudzenie, będącym alternatywą dla kawy, jest filiżanka czarnej herbaty. Dzięki swoim właściwościom nie tylko ożywia organizm, ale również pozytywnie wpłynie na jego funkcjonowanie. Dobrze jest zwrócić uwagę na to, jaką herbatę kupujemy. Jednymi z najlepszych są te z Cejlonu, gdyż wysokogórskie plantacje znajdujące się na wyspie są najczystszymi na świecie. Certyfikatem ich jakości jest najważniejszy dla koneserów tego napoju znak cejlońskiego lwa. Mogą go otrzymać jedynie herbaty, które zostały zebrane i zapakowane na Cejlonie – jak te marki Akbar.
Więcej informacji na temat konkursu oraz marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl