Informacja prasowa
Poznań, 5 września 2017 r.
Słodkie dodatki do popołudniowej herbaty
Wybierając odpowiedni dodatek do popołudniowej herbaty powinniśmy kierować się nie tylko własnymi upodobaniami, ale również rodzajem herbaty, którą będziemy serwować. Do czarnej, bez cukru warto podać nieco słodszy deser, który przełamie delikatną goryczkę napoju, natomiast do słodkich herbat najlepiej podać deser z dodatkiem np. cytrusów. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy, które doskonale sprawdzą się w towarzystwie popołudniowej herbaty.
Herbaciane naleśniki z sosem pomarańczowym
Idealne do herbaty na słodko. Jeśli dużo słodzimy lub przygotowujemy napój z wieloma słodkimi dodatkami, warto postawić na deser, który będzie skomponowany z kwaśnych owoców.
Składniki:
Ciasto na naleśniki
• Szklanka mąki
• 2 jajka
• Szklanka mleka
• ¾ szklanki naparu z herbaty Akbar Pure Ceylon
• Szczypta soli
• 3 łyżki oleju roślinnego
Sos pomarańczowy:
• Łyżka masła
• Łyżka cukru
• Starta skórka z pomarańczy
• Szklanka soku z pomarańczy
Przygotowanie:
Składniki na ciasto łączymy ze sobą na jednolitą masę, bez grudek. Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. W celu przygotowania sosu rozpuszczamy na patelni masło i dodajemy pozostałe składniki. Całość podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu. Naleśniki składamy na cztery i polewamy sosem.
Herbaciane tiramisu
Będzie doskonałym dodatkiem do gorzkiej herbaty. Słodki krem tiramisu połączony z nasączonymi mocną herbatą biszkoptami to idealne połączenie dla osób, które nie lubią przesłodzonych deserów.
Składniki:
• 250 g podłużnych biszkoptów
• 4 jajka
• 350 ml mocnego naparu z herbaty Akbar Pure Ceylon
• 100 g cukru-pudru
• ½ kg serka mascarpone
• 3 łyżki gorzkiego kakako
Przygotowanie:
Zaparzoną herbatę wlewamy do naczynia, które umożliwi nam swobodne maczanie w niej biszkoptów. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka z połową cukru ucieramy w kąpieli wodnej. Ubijamy do momentu kiedy uzyskamy puszystą, jasną pianę. Dodajemy serek mascarpone i łączymy na jednolitą masę. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka z resztą cukru, do momentu aż powstanie biała, błyszcząca piana. Delikatnie łączymy pianę z kremem. Biszkopty nasączamy naparem z herbaty, układamy na dnie naczynia, smarujemy warstwą kremu i ponownie układamy biszkopty – do momentu, aż skończy się krem. Wierzchnią warstwę kremu posypujemy gorzkim kakao.
Herbaciane ciastka
Delikatne ciasteczka o lekkim posmaku aromatycznej, cejlońskiej herbaty. Doskonale sprawdzą się do popołudniowej herbaty.
Składniki:
• 2 szklanki mąki orkiszowej
• ½ naparu z herbaty Akbar Pure Ceylon
• 4 łyżki cukru
• Pół szklanki nasion słonecznika, orzechów, sezamu
• 150 g masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy do grubości 1-2 cm. Wykrawamy okrągłe ciasteczka i pieczemy w 180°C przez ok 15-20 minut.
Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl