Herabta

Słodkości ze Sri Lanki

Słodkości ze Sri Lanki
Informacja prasowa 12 grudnia 2016 Słodkości ze Sri Lanki Popołudniowa herbata z czekoladowym ciastkiem czy innym słodkim dodatkiem w chłodny, zimowy dzień nie tylko rozgrzewa,

Informacja prasowa
12 grudnia 2016

Słodkości ze Sri Lanki
Popołudniowa herbata z czekoladowym ciastkiem czy innym słodkim dodatkiem w chłodny, zimowy dzień nie tylko rozgrzewa, ale i sprawia wiele przyjemności. Od razu czujemy jak w naszym ciele mnożą się endorfiny, a na ustach pojawia się uśmiech. Jak się okazuje, nie jest to tylko nasz sposób na chwilę relaksu. Podobnie dzieje się setki kilometrów od nas… na słonecznej Sri Lance.

Sri Lanka zwana inaczej herbacianą wyspą słynie z pysznych herbat. Na każdym kroku można natknąć się na herbacianą fabrykę oraz małe, firmowe sklepiki, w których możemy zaopatrzyć się nie tylko w pamiątki i najlepszą, lankijską herbatę, ale również odpocząć przy filiżance tego napoju i pysznych słodkościach. W podróż po cejlońskich przysmakach idealnych do herbaty, zabierze nas producent najlepszych lankijskich naparów, odznaczonych certyfikatem cejlońskiego lwa – herbaty Akbar.

Herbaciane cukiernie

Większość fabryk herbaty na Cejlonie posiada małe herbaciarnie tuż przy swojej siedzibie. Dzięki temu zwiedzający plantacje mogą zatrzymać się na chwilę i skosztować najlepszej lankijskiej herbaty. Jednak Lankijczycy doskonale wiedzą, że aby w pełni delektować się bogatym aromatem czarnej herbaty, należy w jej towarzystwie skosztować czegoś słodkiego. Dzięki temu możemy spróbować najlepszego ciasta czekoladowego w całej Azji lub innych wyrobów cukierniczych. Jest to doskonały sposób na uwydatnienie bogatego aromatu czarnej, lankijskiej herbaty Akbar.
Jeśli w jesienno-zimowe dni chcielibyście poczuć się jak na wakacjach i nieco zasmakować lankijskiej kuchni, to zaopatrzcie się w herbatę Akbar, natomiast poniżej znajdziecie kilka przepisów prosto z cejlońskiej kuchni.

Marchewkowa chałwa z cynamonem
Sri Lanka słynie nie tylko z pysznej, czarnej herbaty, ale również z uprawy przypraw. Najpopularniejsze to pieprz, cynamon i gałka muszkatołowa. To właśnie ich smak pozwoli uwydatnić słodycz lankijskich wyrobów cukierniczych.
Składniki:
 3 starte marchewki
 ¾ szklanki cukru
 ½ szklanki mleka
 ¼ szklanki wody
 Kilka pokrojonych i uprażonych orzechów (nerkowce, migdały lub wasze ulubione)
 3 łyżki masła
 Cynamon

A to już wiesz?  Kiedy z cytryną, a kiedy z mlekiem? Herbaciany savoir – vivre

Przygotowanie:
Usmaż marchew na łyżce masła. Po 5 minutach dodaj wodę i mleko. Gotuj przez ok. 15 minut. Dodaj cukier, cynamon i resztę masła. Ciągle mieszając gotuj do momentu aż masa zgęstnieje. Dodaj orzechy, zdejmij naczynie z ognia i poczekaj aż masa stężeje. Pokrój ją w kwadraty.

Kokosowe nadzienie
Na Sri Lance najczęściej podawane w naleśnikach. Jednak doskonale się sprawdzi także, jako nadzienie do ciastek czy krem do tortu.
Składniki:
 1,5 szklanki wiórków kokosowych
 ½ szklanki brązowego cukru
 Sól, cynamon
Przygotowanie:
Cukier rozpuść w odrobinie wody. Wlej do rondla i zagotuj. Dodaj wiórki kokosowe, dopraw odrobiną soli i cynamonem. Zmniejsz ogień i ciągle mieszając gotuj jeszcze przez ok. 10 minut.

Herbaciany krem czekoladowy
Doskonale nadaje się do ciast. Jego intensywnie czekoladowy smak komponuje się z czarną, lankijską herbatą o bogatym aromacie.

Składniki:
 4 torebki herbaty Akbar
 250 gram suszonych daktyli
 4-5 łyżek gorzkiego kakao

Przygotowanie:
Zaparz w szklance wody herbatę. Wrzuć do niej daktyle i odstaw na całą noc, aby się namoczyły. Następnie odcedź je i zblenduj na krem. Dodaj kakao i połowę odsączonej herbaty. Dokładnie połącz składniki.
Smacznego!

Więcej informacji na temat marki Akbar znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

A to już wiesz?  Lankijski tea pairing, czyli do jakich dań podaje się herbatę na Sri Lance

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).

Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy