Rozrywka

Smaki lata i jesieni zamknięte w słoiku

Smaki lata i jesieni zamknięte w słoiku
Warszawa, 11 sierpnia 2020 r. Smaki lata i jesieni zamknięte w słoiku – smakowita domowa spiżarnia z Appetitą Późne lato i wczesna jesień to doskonały

Warszawa, 11 sierpnia 2020 r.
Smaki lata i jesieni zamknięte w słoiku – smakowita domowa spiżarnia z Appetitą

Późne lato i wczesna jesień to doskonały czas na przygotowanie zapasów na zimę. Aby w pochmurne i mroźne dni przywołać smak pysznych sezonowych warzyw i owoców, wystarczy pomyśleć o domowych przetworach. Znane od wielu pokoleń metody utrwalania żywności, kiszenie i marynowanie przy pomocy Appetity stają się proste i dostępne dla każdego.

Przygotowanie domowych przetworów jest dużo łatwiejsze, niż by się mogło wydawać. Wystarczy spełnić kilka zasad, aby przez całą zimę móc się cieszyć smakami lata i jesieni zamkniętymi w słoikach. Piklować można właściwie prawie każde warzywo i różne rodzaje grzybów – w tym celu należy kupić ładne, świeże i wysokiej jakości produkty. Nadgniłe należy wyrzucić przed obróbką.

Słoiki i nakrętki powinny być czyste i wyparzone wrzątkiem lub w zmywarce. Trzeba sprawdzić, czy nie są wyrobione, bo wtedy mogą się nie zawekować. Zalewa winna być gorąca (wręcz wrząca) i musi przykryć wszystkie składniki. Przed zakręceniem słoika należy ręcznikiem papierowym wytrzeć jego brzegi i zakrętkę – muszą być całkowicie suche.

Weki można pasteryzować na kilka sposobów. Najłatwiejszym jest odwrócenie gorących słoików do góry dnem, przykrycie ich grubym kocem i odczekanie do całkowitego ostygnięcia – najlepiej na ok. 12 godzin. Kolejną metodą jest wygotowanie – do dużego garnka należy włożyć słoiki tak, by nie dotykały siebie nawzajem ani naczynia, nalać tyle wody, aby były całkowicie nią przykryte, a następnie w zagotowanej wodzie gotować słoiki przez ok. 30 minut. Można też skorzystać ze zmywarki – ustawić program na 70 – 75 stopni Celsjusza, słoiki ułożyć wieczkami do dołu na górnej półce i włączyć cykl myjący bez dodawania żadnych detergentów, a po jego zakończeniu przestudzone słoiki trzeba postawić wieczkami do góry. Ostatnią metodą jest pasteryzacja w piekarniku. Słoiki z przestudzonymi przetworami wstawia się do zimnego urządzenia i ustawia temperaturę na 130 stopni Celsjusza. Zostawia się je w nagrzanym piekarniku na 30 – 40 minut, następnie wyłącza grzanie i po ok. 30 minutach wyjmuje wystudzone weki i ustawia słoiki wieczkami do góry.

A to już wiesz?  Czas na herbatkę w dziecięcym gronie

Najpopularniejszymi domowymi przetworami są oczywiście uwielbiane w Polsce ogórki kwaszone, małosolne i konserwowe! Sił w kiszeniu warto spróbować razem z Appetitą. To bardzo proste.

Ogórki małosolne:
Składniki:
• ogórki
• woda
• sól
• gałązki kopru
• Mieszanka do ogórków kwaszonych i małosolnych Appetita
Wykonanie: Umyte ogórki umieścić ciasno w słoikach o pojemości 1 l. Dodać gałązki kopru. Do każdego słoika wsypać po 2 łyżki stołowe Mieszanki do ogórków kwaszonych i małosolnych Appetita.
Ogórki zalać przestudzoną, letnią solanką, przygotowaną z soli rozpuszczonej w wodzie (1 łyżka soli na 1 litr wody). Słoiki przykryć ściereczką i odstawić na 2 dni w chłodne, zacienione miejsce.

Ogórki konserwowe:
Składniki:
• 1 kg ogórków zielonych
• zalewa octowa:
 1,5 l wody
 250 ml octu 10%
 3 łyżki cukru
 1 łyżka soli
 Mieszanka do ogórków konserwowych Appetita
Wykonanie: Umyte ogórki ułożyć w słoikach o pojemności 1 l. Do każdego słoika wsypać po 2 łyżki stołowe Mieszanki do ogórków konserwowych Appetita. Przygotować zalewę (wodę połączyć z octem, solą i cukrem, następnie zagotować). Ogórki zalać zalewą i zakręcić słoiki. Słoiki pasteryzować.

Ogórki w zalewie musztardowej:
Składniki:
• 3 kg ogórków
• zalewa octowa:
 1 l wody
 1 szklanka octu
 1 szklanka cukru
 3 niepełne łyżki soli
 5 łyżek musztardy
• Mieszanka do ogórków konserwowych Appetita
Wykonanie: Umyte ogórki pokrojone w ósemki, na plasterki lub zostawione w całości włożyć do słoików o pojemności 1 l. Do każdego słoika wsypać po 2 łyżki stołowe Mieszanki do ogórków konserwowych Appetita. Przygotować zalewę, mieszając wodę, ocet, cukier, sól i musztardę. Ogórki zalać zalewą i zakręcić słoiki. Słoiki pasteryzować.

Wiele osób nie wyobraża sobie domowej spiżarni bez ogórków. Warto jednak eksperymentować z przetworami i próbować różnych warzyw i owoców, które zamknięte w słoikach na długo zachowają wyjątkowy smak oraz właściwości odżywcze. Wdzięcznymi produktami do przetwórstwa są m.in. dynia, marchewka, cukinia, kukurydza baby, czosnek, papryka, gruszki, śliwki i oczywiście grzyby. Zapasy przygotowane według wskazówek Appetity to sposób na zachowanie smaków lata i jesieni na pochmurne i mroźne zimowe dni. Korzystając z rad i przypraw marki, marynowane patisony, dynie czy grzybki, zachwycą smakiem każdego miłośnika weków.

A to już wiesz?  Międzynarodowy Dzień Sushi: japońskie dania w polskich domach

Marynowane patisony:
Składniki:
• 1 kg patisonów
• zalewa do pikli:
 1 l wody
 100 ml octu spirytusowego
 50 g cukru
 1-1,5 łyżki soli
 kilka ziaren Ziela angielskiego Appetita
 kilka Liści laurowych Appetita
 2 gwiazdki anyżu
Wykonanie: Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i gotować ok. 10 minut. Patisony umyć, pokroić na mniejsze części i przełożyć do słoików. Zalać patisony gorącą zalewą, dodać czosnek. Słoiki zakręcić, trzymać je do góry dnem, dopóki płyn całkowicie nie ostygnie. Przechowywać w ciemnym miejscu.

Marynowana dynia z korzennymi przyprawami:
Składniki:
• 1 dynia hokkaido
• zalewa:
 200 ml octu spirytusowego
 200 g cukru
 800 ml wody
 kilka Goździków Appetita
 szczypta Imbiru mielonego Appetita
 anyż
 ½ łyżeczki Cynamonu mielonego Domowe Sekrety Appetita
Wykonanie: Dynię obrać, pokroić, usunąć pestki i przełożyć do garnka. Zalać odrobiną wody i gotować przez 2-3 minuty, odcedzić, przełożyć do słoików. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku i zagotować. Dynię zalać gorącą zalewą. Słoiki zakręcić, odwrócić do góry dnem, pozostawić do wystudzenia.

Marynowane grzybki:
Składniki:
• 1 kg dowolnych grzybów
• 2 cebule
• olej
• zalewa:
 400 ml przegotowanej wody
 1 łyżeczka Soli peklowej Appetita
 1 łyżeczka cukru
 100 ml octu spirytusowego
 2 Liście laurowe Appetita
Wykonanie: Grzyby dokładnie umyć, pokroić, cebulę posiekać. Rozgrzać odrobinę oleju na patelni, smażyć grzyby i cebulę ok. 5-7 minut, przełożyć do wyparzonych słoików. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku, zagotować i jeszcze gorącą wodę przelać do słoików. Słoiki zakręcić, obrócić do góry nogami i zostawić do wystudzenia.

Producent: Colian Sp. z o.o.
Marka: Appetita
Produkty:
• Cynamon mielony Domowe Sekrety Appetita (15 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
• Goździki Appetita (8 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
• Imbir mielony Appetita (15 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
• Liść laurowy Appetita (6 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
• Mieszanka do ogórków konserwowych Appetita (40 g), cena ok. 1,85 zł/opakowanie
• Mieszanka do ogórków kwaszonych i małosolnych Appetita (40 g), cena ok. 1,85 zł/opakowanie
• Sól peklowa Appetita (50 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie
• Ziele angielskie Appetita (15 g), cena ok. 1,70 zł/opakowanie

A to już wiesz?  Wesołe Paluszki z dynią i rozmarynem BIO

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy