INFORMACJA PRASOWA
Warszawa, 26 października 2021 r.
SOCZYSTE DOMOWE MIELONE
Jak zrobić własną mięsną mieszankę, idealnie ją przyprawić i oryginalnie przyrządzić – podpowiada marka Appetita
Mielone mięso to niezbędny składnik pulpetów, kotletów, gołąbków, pieczeni, farszu do pierogów, naleśników, krokietów, sosu do makaronu itd. Marka Appetita zachęca do przygotowania własnej mieszanki i skorzystania z przypraw dedykowanych właśnie mielonemu.
Gotowe mielone na tackach znajdziemy we wszystkich marketach, sklepach i dyskontach, ale każdy, kto kiedykolwiek je przyrządzał wie, że zwykle nie spełnia kulinarnych oczekiwań. Zazwyczaj jest za tłuste, zwłaszcza garmażeryjne, którego skład jest niewiadomą, albo za chude – z samej szynki albo łopatki. Często zawiera zbyt wiele wody i wypełniaczy, przez co kotlety wychodzą za suche. Jak temu zaradzić? Przygotowując domową mięsną mieszankę na mielone idealnie soczyste i przyprawione.
Najważniejszy jest wybór mięsa – ma być przede wszystkim świeże i składać się głównie z 3–4 rodzajów wieprzowiny. Najlepszą bazą jest karkówka, która zawiera dużo naturalnego kolagenu – to dzięki niemu masa jest zwarta i kleista oraz soczysta. Przydadzą się też chudsze – łopatka i szynka oraz nieco kleistej wołowiny (pręgi, udźca, karku). Samodzielnie przygotowane mięso mielone warto podzielić na 50-dag porcje, zamrozić, a kiedy przyjdzie ochota na „coś” z mielonego – wyjąć i po prostu to zrobić.
Soczysta mielona mieszanka I
Składniki:
1 kg karkówki
½ kg szynki wieprzowej
½ kg łopatki wieprzowej
½ kg wołowiny (pręgi, udźca, karku)
20–30 dag surowego boczku wieprzowego.Soczysta mielona mieszanka II
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
1 kg łopatki wieprzowej
½ kg wołowiny (pręgi, udźca, karku)
½ kg filetów z uda kurczaka albo udźca indykaWykonanie: mięso pokroić na kawałki, zemleć w maszynce, używając sitka o oczkach 8 mm. Nie przyprawiać, dokładnie wymieszać (przynajmniej 10 min), najlepiej dłońmi. Podzielić na porcje po 40–50 dag do strunowych torebek, zamrozić.
Z tak przygotowanego mielonego można zrobić mnóstwo pysznych domowych potraw, i to
w oryginalnym wydaniu! Pomogą w tym przyprawy i mieszanki Appetita.
Faszerowane kotlety w boczku
Składniki:
50 dag domowego mielonego mięsa
2 jajka
100 ml lodowatej wody mineralnej gazowanej
4 łyżki tartej bułki
łyżka smażonej cebulki
łyżeczka Przyprawy do mięsa mielonego Appetita
25 dag pieczarek, drobno pokrojonych
łyżeczka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 łyżki startej mozzarelli
sól
Pieprz czarny mielony Appetita
12 szerokich plastrów boczku wędzonego parzonego
olej do smażeniaWykonanie: mięso wyrobić dokładnie z jajkami, wodą, bułką tartą, smażoną cebulką, przyprawą do mielonego oraz solą i pieprzem do smaku. Podzielić na 6 równych części. Pieczarki udusić na maśle, aż odparuje cały płyn. Wymieszać na patelni z natką i mozzarellą, przyprawić solą i pieprzem. Z mięsa uformować 6 „placuszków” o śr. ok. 12 cm, na środek każdego nałożyć porcję uduszonych pieczarek, zawinąć i skleić końce, aby farsz zamknął się w środku. Plasterki boczku układać po dwa, aby lekko na siebie zachodziły. Kłaść na nich kotlety, zawijać. Smażyć ze wszystkich stron na rozgrzanym oleju, odsączyć na kuchennym ręczniku. Podawać z pieczonymi ziemniakami, sałatką z kiszonych ogórków, czerwonej cebuli i pieprzu oraz czosnkowym dipem.
Orientalne pulpeciki
Składniki:
50 dag mielonego mięsa
jajko
100 ml lodowatej wody mineralnej gazowanej
czerstwa minichałka
mleko do namoczenia
½ łyżeczki ziaren Kolendry Appetita
łyżka Czosnku granulowanego Appetita
łyżka Przyprawy do mięsa mielonego Appetita
szczypta cukru
olej sezamowy do smażenia
2 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego
łyżka sosu BBQ
łyżka ziaren sezamu
kilka gałązek świeżej kolendryWykonanie: minichałkę namoczyć w mleku, dokładnie odcisnąć. Mięso wyrobić z chałką, jajkiem, wodą, zmiażdżoną kolendrą, czosnkiem, przyprawą do mielonego i cukrem. Formować małe pulpeciki, obsmażyć ze wszystkich stron na oleju, zdjąć z patelni. Na rozgrzany tłuszcz ze smażenia włożyć miód, sos sojowy, sos BBQ i sezam, dokładnie wymieszać. Do sosu włożyć podsmażone pulpeciki, dokładnie wymieszać, aby pokryły się glazurą. Posypać posiekaną świeżą kolendrą. Podawać z ryżem i surówką z białej kapusty i marchewki.
Zupa gołąbkowa
Składniki:
łyżka masła
cukrowa cebula, posiekana
50 dag białej kapusty, pokrojonej w cienkie paski
2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki
50 dag mielonego mięsa
puszka krojonych pomidorów bez skóry
ok. 2 l bulionu drobiowego z koncentratu
150 g ryżu
sól
Pieprz czarny mielony Appetita
Przyprawa do mięsa mielonego Appetita
Przyprawa do gołąbków AppetitaWykonanie: W garnku rozgrzać masło, wrzucić cebulę, kapustę i marchewkę, udusić do miękkości. Dodać mielone mięso, podsmażyć kilka minut, mieszając. Dołożyć pomidory, dusić razem jeszcze kilka minut. Zalać bulionem, wsypać ryż, zakryć i gotować ok. 20 min. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz mieszanką do gołąbków i mielonego. Zupę można zawekować i przechowywać zamkniętą do 6 tyg. w lodówce.
Przyprawy Appetita idealne do dań z mięsa mielonego:
• Przyprawa do mięsa mielonego, cena: ok. 1,60 zł/opakowanie
• Przyprawa do gołąbków, cena: ok. 1,60 zł/opakowanie
• Czosnek granulowany, cena: ok. 1,60 zł/opakowanie
Producent: Colian Sp. z o.o.