Rozrywka

Sposób na jesienne warzywa. Przepisy na dania z dyni i buraków

Sposób na jesienne warzywa. Przepisy na dania z dyni i buraków
Informacja prasowa Warszawa, 9 października 2017 Sposób na jesienne warzywa. Przepisy na dania z dyni i buraków Dynia i buraki to niekwestionowani królowie jesieni. Mają

Informacja prasowa
Warszawa, 9 października 2017

Sposób na jesienne warzywa. Przepisy na dania z dyni i buraków

Dynia i buraki to niekwestionowani królowie jesieni. Mają rewelacyjny wpływ na nasze zdrowie i urodę, a w połączeniu z bakaliami, tworzą doskonałą bombę witaminową, która przyda się nam podczas jesiennych wieczorów.
Dynia, to niezwykłe warzywo przybyło do Europy w XVI wieku z odległej Ameryki Południowej, gdzie ceniono je głównie za walory lecznicze. Europejczycy docenili ją również za walory smakowe, a ilość proponowanych kulinarnych rozwiązań zaskakuje nawet największych smakoszy tego jesiennego warzywa. W tym dyniowym szaleństwie przedstawiamy propozycje przygotowania dyniowej tarty, którą z powodzeniem możemy wykorzystać na kolację.
Burak swoje właściwości lecznicze zawdzięcza betalinom, czyli tym samym składnikom, które znajdują się w liściach szpinaku. Dzięki nim zwiększamy swoją odporność, pozytywnie wpływamy na jakość naszej krwi i wolniej starzejemy się. Już jedna szklanka soku z buraka, czy wykorzystanie go w jesiennej potrawie pozwala zdziałać prawdziwe cuda!
Jesienne warzywa najlepiej będą smakować z bakaliami. Suszone morele, dzięki wysokiej zwartości witaminy C poprawią naszą odporność, a dzięki zawartości witaminy B6 zlikwidują jesienne zmęczenie. Migdały wpłyną pozytywnie na pracę naszego serca, zlikwidują uczucie zmęczenia i znużenia, dzięki wysokiej zawartości witaminy B2, a także potasu i magnezu. Orzechy włoskie wpłyną pozytywnie na zwiększenie naszej koncentracji, a dzięki zawartości cynku poprawią jakość naszej cery, włosów i paznokci.
Pieczone buraki nadziewane suszonymi morelami w tymiankowym sosie
Składniki:
• 6 dużych buraków
• 3 łyżki oliwy

• Sok z połowy cytryny
• Świeży tymianek
• 100 g Moreli Całe owoce Bakalland
• 1 ząbek czosnku
• Sól i pieprz do smaku

Buraki dokładnie myjemy i pojedynczo zawijamy w folię aluminiową, wcześniej skrapiamy je delikatnie oliwą, sokiem z cytryny i nacieramy roztartym czosnkiem, dodajemy po gałązce tymianku. Tak przygotowane buraki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut, aż staną się miękkie. Następnie upieczone buraki delikatnie studzimy, zdejmujemy z nich folię i przekładamy do naczynia do zapiekania. Nacinamy górę buraków do których wkładamy suszone morele, delikatnie jeszcze raz polewamy wszystko oliwą z dodatkiem tymianku, czosnku i odrobiną soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut.

A to już wiesz?  Nowa jesienna mieszanka musli i tuba w Mixit

Wytrawna tarta z dynią, kozim serem i ziarnami

Składniki:

• 1 dynia Hokaido
• 40 g sera koziego
• 1 opakowanie ciasta kruchego
• 200 ml śmietany 30%
• 1 opakowanie Chrupiącej sałatki Bakalland
• Świeże zioła do smaku
• Sól i pieprz do smaku

Pokrojoną w kostkę dynię pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut. Następnie formę do tarty wykładamy kruchym ciastem, które delikatnie nakłuwamy widelcem. Upieczoną dynię przekładamy do formy, dodajemy rozdrobniony kozi ser i przyprawy. Wszystko zalewamy delikatnie śmietaną. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 30 minut. Gotową tarę posypujemy Chrupiącą sałatką i świeżymi ziołami.

Pizza z pieczonymi burakami i orzechami

Składniki na ciasto:
• 25 g świeżych drożdży
• 150 ml ciepłej wody
• Pół łyżeczki cukru
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżka oliwy
• 250 g mąki pszennej

Składniki na farsz:
• 4 buraki
• 75 g orzechów włoskich Chandler Bakalland
• 100 g Migdałów Bakalland
• Garść liści botwiny lub szpinaku
• Powidła śliwkowe
• 1 łyżka musztardy francuskiej
• Sól i pieprz do smaku

Na ciasto smarujemy powidła śliwkowe zmieszane z odrobiną musztardy. Buraki kroimy w cienkie plastry lub paski, doprawiamy solą i pieprzem. Do farszu dodajemy posiekane orzechy. Całość wykładamy na powidła i pieczemy przez ok. 15 minut. Gotową pizzę ozdabiamy świeżymi liśćmi botwiny lub szpinaku.

Przepis na ciasto
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy 2 łyżki mąki oraz cukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z solą i dodajemy rozczyn. Wszystko mieszamy z sobą przez ok. 3 minuty, na koniec dodajemy oliwę. Połączone składniki przekładamy na stolnicę i jeszcze przez ok. 10 minut wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką o odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte formujemy w kulkę i odkładamy jeszcze na chwilę. Następnie wykładamy je na blaszkę i rozciągamy palcami po całej powierzchni. Gotowe ciasto wykładamy dodatkami, gotową pizzę pieczemy przez ok. 10 – 15 minut.

A to już wiesz?  Domowe lody z tahini

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy