Informacja prasowa
6 marca 2017 r.
Sposoby parzenia herbaty na Sri Lance
W codziennym biegu często nie mamy czasu na małe przyjemności, które umilają nam dzień. Jedną z nich jest filiżanka aromatycznej herbaty. Niestety nie przykładamy uwagi do sposobu, w jaki powinniśmy ją parzyć. W innych krajach jest to niezwykle ważny rytuał, który celebrowany jest z największą dokładnością. Producent lankijskiej herbaty Akbar opowiada o sztuce jej parzenia, która na Sri Lance jest niezwykle powszechna.
Firma Akbar Brothers kieruje się złotą zasadą, że herbata to nie tylko napój, ale przede wszystkim chwila na oddech w codziennej gonitwie. Z tego powodu jej pracownicy z tak wielką pieczołowitością przyglądają się każdemu krzewowi herbaty na swoich plantacjach – o jakość produktu należy bowiem dbać od samego początku. Eksperci marki zebrali także kilka sposobów na parzenie tego wyjątkowego naparu, które pozwolą w pełni docenić jego bogaty smak i aromat.
Czarna, klasyczna herbata
Nieodpowiedni sposób parzenia może pozbawić herbatę tego, co w niej najlepsze – bogatego aromatu i wyjątkowego smaku. Dlatego najlepiej parzyć ją w czajniczku. Należy wsypać po jednej łyżeczce na osobę plus jedną dodatkową. Następnie zalać wodą o temperaturze 100°C i parzyć przez 3 – 5 min.
Masala Czaj
Jest najpopularniejszą herbatą na Sri Lance, gdzie sprzedawana jest prawie na każdym bazarze. Handlarz nalewa ją z dużego kotła, w którym cały czas podgrzewa napar. Masala Czaj to nic innego jak herbata z odpowiednimi przyprawami. Do jej przygotowania możemy wykorzystać gotową już mieszankę lub skomponować ją samodzielne.
Składniki:
Czarna herbata liściasta Akbar Pure Ceylon
Łyżka miodu lub brązowego cukru
½ szklanki mleka
½ szklanki wody
Kardamon, cynamon, imbir
Przygotowanie:
Gotuj mleko z wodą i przyprawami na małym ogniu przez ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj herbatę Akbar. Dobrze zamieszaj wywar i zdejmij go z palnika. Herbata powinna się parzyć przez kolejne 5 minut. Po tym czasie osłodź ją cukrem lub miodem.
Herbata z owocami
Na Sri Lance rośnie wiele odmian owoców, które Europejczykom są bardziej lub mniej znane. Lankijczycy w większości nie należą do osób zamożnych, więc korzystają z tego, co daje im wyspa. Dlatego na Cejlonie równie popularna jest herbata z owocami. To słodki napój, który jest aromatyczny i uwielbiany przez dzieci. Do jego przygotowania potrzebujemy jedynie czarnej, lankijskiej herbaty i ulubionych owoców. Poniżej przepis na herbatę z malinami i wanilią.
Składniki:
Czarna, liściasta herbata Akbar Pure Ceylon
Łyżka malin
Łyżeczka cukru lub miodu
¼ laski wanilii
Przygotowanie:
Maliny rozgnieć z cukrem lub miodem. Wodę z wanilią gotuj przez ok. 10 minut. Po tym czasie dosyp herbatę. Dobrze zamieszaj i odstaw do zaparzenia przez ok. 3 – 5 minut. Dodaj utarte maliny z cukrem.
Smacznego!
Więcej informacji o konkursie na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl