Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej, ma dla Was idealny przepis na włoski obiad. Skusicie się na ciepłe, sycące, pełne aromatycznych smaków danie?
SUPPLI’
Składniki:
• 500 g ryżu
• 150 g mielonego mięsa wołowego
• 60 g wątróbek drobiowych
• 200 g mozzarelli
• 50 g suszonych fig
• 2 średnie jajka
• 400 g passaty pomidorowej
• 1l bulionu mięsnego
• 120 g sera Grana Padano
• ½ cebuli
• 50 g masła (+ 30g)
• 100 ml białego wina
• 2 łyżki oliwy extra virgin
• Sól, pieprz
Na panierkę i do smażenia:
• Bułka tarta
• 2 jajka
• Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Zaczynamy krojąc na duże kawałki wątróbkę drobiową. Na patelni rozpuszczamy maso i oliwę, wrzucamy cebulę i mięso mielone i podsmażamy. Dodajemy wątróbkę.
Podsmażamy przez kolejne 5 minut, zalewamy winem i dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy na średnim ogniu do momentu, w którym sos się nie zagęści.
Kiedy sos będzie gotowy dodajemy ryż i, często mieszając, doprowadzamy go do wrzenia, dodając w razie potrzeby bulionu mięsnego. Risotto ma być bardzo gęste!
Wyłączamy ogień i dodajemy masło i starty ser Grana Padano. Całość dobrze mieszamy i dodajemy 2 ubite jajka. Znów mieszamy, po czym przekładamy mieszankę na duży, płaski talerz/tackę i czekamy, aż całkowicie ostygnie.
W międzyczasie kroimy na kawałki mozzarella i odcedzamy ją na sitku tak, aby pozbyć się nadmiaru wody. Kiedy ryż wystygnie formujemy suppli’ biorąc mokrymi dłońmi odrobinę mieszanki, której nadajemy okrągły kształt; do środka suppli’ wkładamy kilka kawałeczków mozzarelli i dobrze zalepiamy.
Uformowane suppli’ obtaczamy ubitym jajkiem i bułką tartą. Teraz smażymy je w dużej ilości rozgrzanego do przynajmniej 180°C oleju, obsmażając je ze wszystkich stron; powinny być mocno zrumienione. Po usmażeniu wykładamy je do odcedzenia na papierze kuchennym i podajemy gorące.
Smacznego!
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
__________________________________________________________________________
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25 w Warszawie. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.
Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6.Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.