Marco Ghia,
szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca:
SYCYLIJSKA CAPONATA
Składniki:
6 średnich bakłażanów
6 papryk
drylowane zielone oliwki
1 seler naciowy
2 łyżeczki kaparów
1 duża cebula
6 obranych pomidorów pokrojonych w kostkę
2 łyżeczki imbiru
ocet z białego wina
sól
oliwa
Sposób przygotowania:
Wrzucamy do garnka pokrojone na kostkę warzywa, kapary, drobno pokrojoną cebulę, sól, oliwę, oliwki i cukier. Przykrywamy garnek i gotujemy na dużym ogniu. Po jakimś czasie dodajemy ocet i odparowujemy go (ciągle gotując na dużym ogniu). Gotowe!
Smacznego!
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl
__________________________________________________________________________
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.
Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.