Rozrywka

Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską
Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską Składniki:  1/2 szklanki sosu sojowego  1/4 szklanki mirinu – słodkie wino ryżowe  1 łyżka miodu 

Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

Składniki:
 1/2 szklanki sosu sojowego
 1/4 szklanki mirinu – słodkie wino ryżowe
 1 łyżka miodu
 1 łyżka startego czosnku
 3 łyżki startego imbiru
 2 łyżki oleju sezamowego
 1/2 łyżki płatków chilli
 1 kg filetów z łososia pociętych w 1,5 cm kostkę
 20 śliwek kalifornijskich
 10 patyczków do szaszłyków namoczonych w wodzie
Sos:
 4 śliwki kalifornijskie
 2 łyżki masła orzechowego
 3 łyżki sosu sojowego
 1 łyżka octu ryżowego
 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
 1/2 szklaki wody
 1 łyżka płatków chili

Przygotowanie:
Sos: wszystkie składniki sosu blendujemy

Matynata: Sos sojowy, mirin, imbir, czosnek, miód i olej sezamowy mieszamy w misce, aż miód się rozpuści. Umieszczamy łososia w marynacie i schładzamy minimum godzinę.

Łososia i śliwki nadziewamy na patyczki bambusowe. Szaszłyki kładziemy na rozgrzanym i natłuszczonym grillu. Smażymy po 4 min z każdej strony smarując pozostałą marynatą. Serwujemy natychmiast.

5 porcji

Czas przygotowania:
10 min. + czas marynowania: 1 godz.

A to już wiesz?  Deglet Nour - Królowa daktyli

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy