Informacja prasowa 14 października 2014 r.
W oprawie aromatycznych borowików ? nowość z serii Dania Babci Zosi
Zupa grzybowa to jeden z przysmaków naszej kuchni. Najlepsza jest ta na bazie borowików, zwanych także prawdziwkami. Jej smak i zapach urzeknie nie tylko amatorów polskich tradycyjnych dań. Dla wszystkich smakoszy firma SyS przygotowała aromatyczną nowość – zupę borowikową z dodatkiem łazanek z serii Dania Babci Zosi.
Szlachetny smak borowika
Borowik to prawdziwy rarytas wśród grzybów. Nie bez powodu nazywa się go ?królem polskich lasów?. Idealnie nadaje się do suszenia
i marynowania. Jego aromat i smak doceniają nie tylko nasi rodacy. Jest podstawą włoskiego risotto grzybowego czy tagiatelle con funghi, czyli makaronu z sosem na bazie śmietany. Prawdziwki uzupełniają często gnocchi podawane z wątróbką lub kawałkami kurczaka. Goszczą także na włoskich stołach jako dodatek serwowany sauté z odrobiną masła. W wersji austriackiej znane są w zupie, zwanej również wiedeńskim wywarem, a w Prowansji natknąć możemy się na carpaccio borowikowe. My najbardziej lubimy zupy i sosy grzybowe na bazie prawdziwków. Dodajemy je także do bigosu, uszek, pierogów, a nawet do rosołu. Marynowane, świetnie sprawdzają się jako wyrazisty dodatek do mięs. Nic dziwnego, że każdy amator grzybobrania liczy na to, że właśnie z taką zdobyczą wróci z wyprawy do lasu.
Czas na grzybową Babci Zosi!
Jeśli jednak w tym roku nie planujesz wybrać się do lasu, zapas smacznych suszonych grzybów już się skończył albo zwyczajnie nie masz czasu na pracochłonne gotowanie, możesz sięgnąć po nowość ? zupę borowikową z łazankami z serii Dania Babci Zosi firmy SyS. To podwójny ukłon w stronę naszych tradycji kulinarnych. Na jej smak składa się bowiem woń najlepszych suszonych borowików i pysznych, delikatnych łazanek. Razem tworzą apetyczne i sycące połączenie, idealne na chłodne dni. Smak zupy można podkreślić dodając odrobinę kwaśnej śmietany. Naturalna, łatwa w przygotowaniu zupa bez żadnych sztucznych dodatków, to zdrowa i pyszna propozycja dla całej rodziny.
Dossier produktów:
Borowikowa z łazankami:
Składniki: makaron łazanka 45% (mąka pszenna, jaja), borowik suszony (12%), mąka pszenna, marchew suszona, sól, cebula suszona, ekstrakt drożdżowy, natka pietruszki, ziele angielskie, pieprz
Masa netto: 60g
Sugerowana cena detaliczna: 5,99 zł
Produkty z serii Dania Babci Zosi to:
– zupy: koperkowa, botwinka, żurek, zupa z soczewicy, pomidorowa z ryżem, cebulowa, kapuśniak, krupnik, grochowa, barszcz ukraiński, grzybowa z kasza perłową, pieczarkowa, NOWOŚCI: barszcz czerwony, borowikowa z łazankami
– ryże: ryż ze szpinakiem, ryż z pomidorami i papryką, ryż z groszkiem i marchewką, ryż z jabłkami
i rodzynkami
– kasze: kasza jęczmienna z soczewicą, kasza jęczmienna z pieczarkami, kasza gryczana z warzywami, kasza gryczana z grzybami
– placki ziemniaczane: klasyczne, z suszonymi pomidorami, ze szpinakiem
Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.
http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys