Przepisy

Szpinak ? bohater słusznej propagandy

Szpinak ? bohater słusznej propagandy
13 maja 2015 r. Szpinak ? bohater słusznej propagandy Popeye, komiksowy marynarz sprawił, że Ameryka lat trzydziestych XX wieku oszalała na punkcie szpinaku, a jego

13 maja 2015 r.
Szpinak ? bohater słusznej propagandy

Popeye, komiksowy marynarz sprawił, że Ameryka lat trzydziestych XX wieku oszalała na punkcie szpinaku, a jego sprzedaż wzrosła o 33%. Bohater tej popularnej kreskówki swoją nadludzką siłę zawdzięczał właśnie szpinakowi.

Od żelaza do witaminy A

Początkowo uważano, że główną zaletą szpinaku jest duża zawartość żelaza. Gdy pół wieku później badania dowiodły, że szpinak nie jest bogatym źródłem tego minerału, obwiniono marynarza z kreskówki za wprowadzanie społeczeństwa w błąd. Okazało się, że siła szpinaku tkwi gdzie indziej, a jej źródłem jest witamina A zawarta w tym zielonym warzywie.

Na zdrowie

Witamina A wspomaga metabolizm białka ? głównego budulca mięśni oraz wzmacnia układ odpornościowy. Popeye, reklamując ją w jednym z odcinków, zapomniał jednak dodać, że jest ona niezbędna do prawidłowego rozwoju ciąży, gdyż bierze udział w budowie kości i zawiązków zębów u dziecka. Warto również wspomnieć, że szpinak to również źródło magnezu i potasu, czyli składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Smacznego

Kiedyś szpinak kojarzył się z podawaną na stołówce zgniłozieloną breją parującą na talerzu, stąd też uprzedzenia, z którymi próbowali walczyć twórcy Popeye`a. W rzeczywistości, dobrze przyrządzony szpinak jest przepyszny i nie ma nic wspólnego z niesmaczną papką. Makaron z sosem śmietanowo – szpinakowym, tarta ze szpinakiem, pierogi czy choćby użycie go do przygotowania sałatki, to tylko niektóre z pomysłów na jego podanie. Jeśli mamy w domu ryż ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi możemy przygotować przepyszną quesadilles, albo dolmy, czyli roladki z liści winogron.

Na zakupach

Kupując szpinak warto wybrać ten, którego liście są kruche, ciemnozielone, bez plam i zagnieceń. Jeśli chcemy przygotować z niego sałatkę, należy szukać liści niedużych i delikatnych, jeśli jednak zamierzamy go gotować, wybierzmy większe liście ? są one ostrzejsze i bardziej zdecydowane w smaku. Aby szpinak pięknie prezentował się w sałatce, zanurzmy po umyciu liście w wodzie z lodem, zachowają wówczas piękny i intensywny kolor.

A to już wiesz?  Kiedy każdy posiłek to nie lada wysiłek

Kulinarne wariacje na temat szpinaku

Jeśli nie mamy pod ręką świeżego szpinaku, bądź nie mamy czasu na jego przygotowanie od podstaw, możemy sięgnąć po ryż ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi. To niezwykle smaczne danie jest nie tylko źródłem zdrowia, ale produktem, z którego wyczarujemy wyjątkowe w smaku potrawy. Wystarczy 30 minut, aby zajadać się niezwykłą quesadilles lub dolmy czyli roladki z liści winogron wypełnione doskonałym farszem z ryżu i szpinaku. Potrawa będzie idealną propozycją na spotkania ze znajomymi, bądź alternatywą dla potraw z grilla.

QUESADILLES

czas przygotowania – do 30 minut
2-4 porcje
danie wegetariańskie

SKŁADNIKI:

SALSA:
2 średnie pomidory
1 nieduża czerwona papryka
1/2 czerwonej papryczki chili
1 mała czerwona cebula
1 łyżka oleju
1/2 soku z limonki lub cytryny
sól

QUESADILLES:
1 torebka Ryżu ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi
4 tortille
100 g sera mimolet (lub innego ostrego sera )
ew. 1 jajko
sól
pieprz

Przygotowanie przepysznej quesadilles rozpoczynamy od ugotowania ryżu ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gdy ryż jest już gotowy, odcedzamy go na sicie i przelewamy zimną wodą. Gdy ryż się gotuje, możemy zająć się salsą. Dokładnie myjemy wszystkie warzywa. Z pomidorów usuwamy skórę i wycinamy gniazda nasienne. Paprykę również oczyszczamy z nasion. Chili dodajemy w zależności od upodobań – jeżeli lubimy bardzo ostre smaki, możemy zostawić nasiona, jeżeli potrawą mają zajadać się również dzieci, bądź nie lubimy ostrych smaków, lepiej je usunąć. Wszystkie warzywa kroimy w drobniutką kosteczkę. Dodajemy olej, sok z limonki i dużą szczyptę soli. Odstawiamy, żeby salsa się przegryzła i nabrała jeszcze bardziej wyrazistego smaku (warto ją przygotować kilka godzin wcześniej lub nawet poprzedniego dnia).
Do ugotowanego i wystudzonego ryżu dodajemy pokrojony w kostkę lub starty na tarce na dużych oczkach żółty ser. Wszystko solimy i pieprzymy do smaku. Możemy ewentualnie dodać jedno roztrzepane jajko, żeby farsz się lepiej trzymał. Gotowy farsz rozkładamy na dwa placki tortilli i przykrywamy pozostałymi plackami. Quesadilles przekładamy na suchą rozgrzaną patelnię. Gdy tortille się zarumienią z obu stron, kroimy je na trójkąty i podajemy gorące z czerwoną ostrą salsą.
Smacznego!

A to już wiesz?  Przepis na Pomidorki koktajlowe w towarzystwie koziego sera i czarnych hiszpańskich oliwek

Informacje o produkcie

Ryż ze szpinakiem z serii Dania Babci Zosi

Smaczny i zarazem zdrowy ryż ze szpinakiem z serii dania Babci Zosi, to propozycja zarówno dla najmłodszych, jak i tych starszych zwolenników szpinaku. Oparty na naturalnych składnikach, nie zawiera żadnych substancji chemicznych. Gotowy w zaledwie 20 minut, idealnie sprawdzi się jako jarzyna do obiadu lub z jajkiem jako danie główne. Stanowi też świetna podstawę do przygotowywania innych dań.

Masa: 250 g
Cena: 5,69 zł.

Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W ofercie znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i łatwe w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.

http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy