Informacja prasowa
20 czerwca 2018, Nowy Sącz
Czerwiec to miesiąc, kiedy na stole królują eleganckie szparagi. Według legendy warzywa te zawdzięczamy królowej Bonie, a w czasach PRL-u ochoczo zajadali się nimi dygnitarze. Zielone, białe lub fioletowe smakują wyśmienicie i doskonale nadają się nie tylko na śniadanie. Spokojnie mogą być głównym bohaterem podczas niedzielnego obiadu. Jak je przyrządzić i z czym podawać?
Szparagowy zawrót głowy
Szparagi to warzywo, na które sezon trwa tylko 3-4 tygodnie, dlatego szkoda z niego nie skorzystać. Na osiedlowych straganach znajdziemy te w wersji białej i zielonej. Zielone są cienkie i miękkie, a ich smak jest bardzo wyrazisty. Nie muszą być obierane, przygotowując je wystarczy odłamać zdrewniałe końce. Z kolei białe szparagi mają łagodniejszy smak, ale są bardziej włókniste i wymagają usunięcia zgrubiałej skórki z łodyg. Ich przygotowanie nie wymaga posiadania specjalnych umiejętności kulinarnych, w związku z tym warto poznać kilka przepisów, dzięki którym przygotujemy pyszny, wiosenny obiad. Mogą to być delikatne zupy krem, sycąca tarta w towarzystwie szynki z liściem laurowym firmy Konspol lub pyszna frittata.
Pomysłów na obiad ze szparagami w roli głównej jest naprawdę wiele. Zobacz, z czym najlepiej je podawać i jak przyrządzać proste, ale bardzo smakowite dania. Do dzieła!
Tarta ze szparagami
Składniki na nadzienie:
• pęczek szparagów
• 4 jajka
• 300 ml śmietany kremówki
• ½ łyżeczki soli
• ½ łyżeczki pieprzu
• 60g startego sera brie (lub cheddar)
• 4 łyżki parmezanu
• kilka plasterków szynki wędzonej wieprzowej Znakomitej Konspol
• garść pomidorków cherry
Składniki na ciasto:
• 250g mąki
• 150g zimnego masła
• łyżka lodowatej wody
• szczypta soli
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności szykujemy ciasto. Formę na tartę smarujemy masłem i przesiewamy mąkę do miski. Masło kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mąki wraz z solą. Rozcieramy masło z mąką aż powstaną „okruchy” ciasta. Następnie dodajemy lodowatą wodę i łączymy ciasto formując kulę. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkowane między dwoma kawałkami folii ciasto przekładamy do formy, obciążamy je kulkami ceramicznymi i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem). Do miski dodajemy jajka, starty ser, sól, pieprz oraz śmietankę i mieszamy do momentu aż masa będzie jednolita. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i kroimy na mniejsze części (2-3), zostawiając połowę z nich w całości. Pomidorki kroimy według uznania na plasterki bądź ćwiartki. Na opieczoną tartę wylewamy połowę naszej masy z dodanymi trzonkami szparagów, częścią pomidorków i wkładamy na kolejne 10 minut do piekarnika. Szynkę wędzoną wieprzową Znakomitą Konspol przekrajamy na pół, by plasterki były węższe i owijamy nią większe części szparagów. Pozostałe szparagi i ich główki układamy na podpieczonej masie zalewamy pozostałą masą. Wstawiamy do pieca na 20-25 minut.
Frittata ze szparagami
Składniki
• 350g ziemniaków
• pęczek szparagów
• 3 łyżki oliwy
• ½ cebuli
• 6 jajek
• 150g szynki z liściem laurowym Konspol
• 100g sera cheddar
• czerwona papryka
• sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do osolonej, wrzącej wody i gotujemy przez 15-20 min, prawie do miękkości. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce, kroimy na mniejsze części i na dwie minuty wrzucamy do gotujących się ziemniaków. Cebulę kroimy w kostkę, a na patelni żaroodpornej rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i szklimy ją od czasu do czasu mieszając. Dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę z liściem laurowym Konspol, a po paru minutach pokrojoną w paski paprykę, szparagi, ziemniaki i ser. W misce roztrzepujemy jajka, solimy, a następnie wlewamy je na patelnię. Na wierzch układamy główki szparagów. Całość pieczemy przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem).
Smacznego!