Przepisy

Tagliatelle z tuńczykiem wg przepisu Appetity

Tagliatelle z tuńczykiem wg przepisu Appetity
Warszawa, listopad 2016 r. Włoskie klimaty w oryginalnym wydaniu… Tagliatelle z tuńczykiem wg przepisu Appetity Jesienno-zimowa szaruga za oknem skłania wiele osób do sięgania po

Warszawa, listopad 2016 r.
Włoskie klimaty w oryginalnym wydaniu…
Tagliatelle z tuńczykiem wg przepisu Appetity

Jesienno-zimowa szaruga za oknem skłania wiele osób do sięgania po fast-foody i słodkie przekąski, które na chwilę poprawiają humor. Tymczasem to właśnie teraz warto postawić na wzmacniające organizm, aromatyczne posiłki i kolorową, wartościową dietę. Przygotowanie takich kuszących, pysznych i zdrowych dań nie musi zajmować dużo czasu, a radość płynąca z degustacji na pewno pozytywnie wpłynie na jesienny nastrój!

Sprężysty makaron al’dente, oliwa z oliwek, aromatyczne zioła – to kwintesencja kuchni włoskiej! Znakomitą, kultową kompozycję składników dopełnia tuńczyk. Ryby warto jeść w sezonie jesienno-zimowym, by wzmocnić swoją odporność i uzupełnić dietę o najważniejsze składniki mineralne. To mięso zawiera dużo wartościowego białka, niezbędne do rozwoju nasycone kwasy tłuszczowe – omega-3 i omega-6, witaminy A, B, B12 i D, dlatego doskonale wpływa na wzrok i układ nerwowy. Wyrazisty smak tuńczyka doskonale komponuje się z różnorodnymi składnikami, dlatego warto pokusić się o kulinarne eksperymenty i nowoczesne połączenia. Z aksamitnymi wstążkami tagliatelle, oliwą, Rozmarynem, Czosnkiem i Pieprzem mielonym Appetita w kilkanaście minut można wyczarować efektowne danie obiadowe. Aromatyczne zioła dodadzą tej potrawie pikanterii i zamienią zwykły jesienny obiad w podróż do ciepłych krajów! Viva Italia! 

Tagliatelle z tuńczykiem

Składniki:
• 40 dag makaronu tagliatelle
• 1 puszka tuńczyka
• 25 dag pomidorów
• 200 ml śmietany 18%
• Świeży szczypiorek
• 1 łyżka oliwy
• 8 dag tartego parmezanu
• Czosnek mielony Appetita
• Rozmaryn Appetita
• Pieprz czarny mielony Appetita

Przygotowanie:
Makaron ugotuj zgodnie z zaleceniami. Pomidory (sparzone i obrane ze skórki) rozgnieć, wrzuć na patelnię z rozgrzaną oliwą, dodaj czosnek. Duś na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec wlej śmietanę, gotuj jeszcze 3 minuty, stale mieszając. Dodaj tuńczyka, dopra solą, Pieprzem czarnym mielonym Appetita i Rozmarynem Appetita. Odcedzony makaron połącz z sosem, posyp parmezanem i dobrze wymieszaj. Przed podaniem posyp szczypiorkiem.

A to już wiesz?  Pierożki pieczone ze śliwką kalifornijską i orzechami

Smacznego!

Czosnek mielony Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł
Pieprz czarny mielony Appetita, 18 g, cena: ok. 1,40 zł
Rozmaryn Appetita, g, cena: ok. 1,40 zł

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy