Tosty francuskie z miodem i owocami
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
– pieczywo pszenne lub chleb pszenno-żytni 6-7 kromek
– Mleko ekologiczne BIO OSM Piątnica 125 ml
– jajka 2 szt.
– miód 2-4 łyżki
– olej rzepakowy do smażenia
– świeże owoce np. maliny, borówki, jagody
– świeża mięta do dekoracji
Wykonanie:
1. Do mleka dodać jajka, cynamon i dokładnie wymieszać.
2. Kromki pieczywa przekroić na pół lub na cztery części.
3. Każdy kawałek zamoczyć w jajku z mlekiem i usmażyć na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju na złoty kolor z obu stron.
4. Wyłożyć na talerz, polać strużkami miodu i posypać ulubionymi owocami.
5. Udekorować listkami świeżej mięty.
Smacznego!