Przepisy

TRIPPA ALLA ROMANA (FLAKI PO RZYMSKU)

TRIPPA ALLA ROMANA (FLAKI PO RZYMSKU)
Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy. TRIPPA ALLA ROMANA (FLAKI PO RZYMSKU) Składniki: 0,5 kg flaków gałązka

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej, poleca swoje ulubione przepisy.

TRIPPA ALLA ROMANA (FLAKI PO RZYMSKU)

Składniki:
0,5 kg flaków
gałązka selera naciowego
marchewka
cebula
bazylia
mięta
ser Pecorino Romano
3-4 goździki
sól, pieprz, papryczka peperoncino
passata pomidorowa lub poszatkowane pomidory
0,5 szklanki białego wina
oliwa extra vergine

Sposób przygotowania:
Myjemy i kroimy flaki na plasterki. W garnku gotujemy wodę ze szklanką octu i kiedy zacznie wrzeć, dodajemy flaki. Całość gotujemy przez 15 minut, po czym odcedzamy i schładzamy pod bieżącą wodą.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i podsmażamy wszystkie warzywa, które wcześniej poszatkowaliśmy: marchewkę, cebulę, selera. Dodajemy również kilka listków mięty i bazylii, goździki oraz flaki. Doprawiamy szczyptą soli, oliwą i startym serem Pecorino Romano, po czym całość dobrze mieszamy, przykrywamy i gotujemy przez około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
Po pół godzinie zalewamy miksturę białym winem, dodajemy passatę pomidorową lub pokrojone pomidory i gotujemy przez kolejne 45 minut. Jeśli mieszanka staje się zbyt sucha, dodajemy odrobinę wody. Na koniec posypujemy odrobiną sera Pecorino i gotowe!

__________________________________________________________________________
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.
Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.

A to już wiesz?  Świąteczne Vitello Tonnato, Tuńczyk na Święta

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy