Tropea sagra della cipolla rossa – festiwal czerwonej cebuli
16 lipca 2015
Największy festiwal czerwonej cebuli odbywa się na południu słonecznej Italii. Jak wiadomo dla Włochów każda okazja do świętowania jest dobra, nie powinno nikogo więc dziwić, że w swoim kalendarzu znaleźli czas również na świętowanie tygodnia cebuli. Jak wygląda ten wspaniały festiwal opowiedzą Leonardo Masi i Alfredo Boscolo, włoscy eksperci współpracujący z marką Malma.
Królowa warzyw
Cebula, nazywana przez wielu ,,królową warzyw’’, uprawiana jest od stuleci. Do słonecznej Italii przybyła z Azji i dla starożytnych była podstawowym produktem spożywczym. Jak przekonują włoscy eksperci– Leonardo Masi i Alfredo Boscolo. Najbardziej znaną i najzdrowszą w całych Włoszech jest Cipolla Rossa di Tropea Calabria, czyli czerwona cebula z Tropei. Ma owalny kształt i intensywny wrzosowy kolor, składa się z wielu mięsistych warstw w kolorze białym. Uprawiana jest wzdłuż Morza Tyrreńskiego na terenie całej prowincji Vibo Valentia. Początkowo była ona głównie obecna w jadłospisach biednych rolników obecnie jest uznawana za luksusowy produkt, ceniony i pożądany w kuchniach całego świata. Jak dodają Leonardo i Alfredo, cebula ta poza walorami smakowymi posiada wiele wartości odżywczych i zdrowotnych.
Sagra della Cipolla
Na odbywającym się w lipcu każdego roku „Sagra della Cipolla” prezentowanych jest wiele lokalnych potraw z dodatkiem tej niesamowitej cebuli. Jednym z najsłynniejszych jest konfitura z cebuli, która jest doskonałym dodatkiem do żółtych serów, pieczonego mięsa, ryb i sosów. Idealnie nadaje się również jako jeden z dodatków do makaronów. Degustacji lokalnych przysmaków towarzyszą koncerty, muzyczne atrakcje i przemarsz przebierańców. Jeśli nie mamy możliwości uczestniczyć w festiwalu we Włoszech – namiastkę Tropei możemy mieć na naszym talerzu dzięki makaronom Malma, które idealnie komponują się ze wszystkimi włoskimi składnikami.
Jeżeli nie mamy czasu na wyszukane dania, możemy skorzystać z szybkiego, ale bardzo efektywnego przepisu naszych ekspertów z Kuchni Dantego – Leonardo Masi i Alfredo Boscolo, którzy zdradzają jak przyrządzić makaron Malma z kaczymi udkami oraz czerwoną cebulą. To wspaniałe i aromatyczne danie podane z lampką czerwonego wina z pewnością doskonale sprawdzi się jako pomysł na kolację w letni wieczór.
Malma – jedyna w swoim rodzaju! Najwyższa jakość w połączeniu z pasją i zaangażowaniem po to, by móc rozsmakować się i zakochać w pysznej, włoskiej kuchni. Per l’amore della pasta!
Fusilli con l’anatra
Składniki:
200 g makaronu Malma Fusilli
2 kacze uda
1 mała marchew
mały pęczek tymianku
1 gałązka rozmarynu
2 liście laurowe
1 gałązka selera naciowego
2 ząbki czosnku
2 czerwone cebule
1 szklanka czerwonego wina
1 szklanka przecieru pomidorowego
sól, pieprz
oliwa
parmezan
Przygotowanie:
Uda doprawiamy i obsmażamy w brytfance na odrobinie oliwy z oliwek. Wyjmujemy je i w tej samej brytfance przesmażamy posiekane warzywa oraz zioła. Następnie na warzywach układamy uda z kaczki. Dodajemy przecier i wino.
Przykrywamy brytfankę i wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 2 godziny w temperaturze 160 stopni. Po tym czasie wyjmujemy udka, oddzielamy mięso, które dodajemy do powstałego sosu.
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu i podajemy z sosem oraz parmezanem.
***
Kuchnia Dantego
Czyli dwóch sympatycznych Włochów – Alfredo i Leonardo – wenecjanin i florentczyk, którzy nade wszystko cenią sobie rodzimą kuchnię i literaturę, z powodzeniem łącząc je ze sobą. Jeden jest doktorem polonistyki i absolwentem konserwatorium, drugi posiada doktorat z Historii Europy. Leonardo na co dzień wykłada na UKSW, a Alfredo pracuje w korporacji. Gotowania uczyli się od swoich mam. Nieodzownym elementem dań z ojczyzny Leonarda i Alfreda jest Malma – makaron, który został stworzony z myślą o włoskiej kuchni i którego jakość potwierdzają sami Włosi.