Trufle kukurydziane ze śliwką kalifornijską
Przepis autorstwa Katarzyny Marciniewicz – ChilliBite.pl
Składniki:
100g śliwek kalifornijskich
30g ekologicznych płatków kukurydzianych 100%, bez cukru
30g migdałów blanszowanych
ok. 30-50ml wody
Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie i migdały blendujemy w malakserze do konsystencji kaszy. Dodajemy płatki kukurydziane i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę, po łyżce i blendujemy po kilka sekund, aż do uzyskania dość spójnej konsystencji. Masa powinna być nieco grudkowa i łatwo się sklejać. Dłońmi zwilżonymi wodą formujemy niewielkie trufelki i wkładamy do papilotów. Trufle kukurydziane ze śliwką kalifornijską będą idealną i zdrową przekąską na drugie śniadanie.
*Wartość odżywcza:
Na 100g/na 1 porcję (8 sztuk):
Wartość energetyczna (kcal): 356 kcal/ 199 kcal
Białko (w g): 7 g/4 g
Tłuszcz (w g): 10 g/6 g
w tym:
Nasycone kwasy tłuszczowe: 0,8 g/0,4 g
Węglowodany (w g): 56 g/31 g
Cukry proste (w g): 25 g/14 g
Sól (w g): 0,2 g/ 0,1 g
Błonnik pokarmowy (w g): 8 g/4 g
20 sztuk
Czas przygotowania:
10 minut
*obliczenia wykonane przez dietetyczkę mgr inż. Barbarę Dąbrowską-Górską