Przepisy

Trufle kukurydziane ze śliwką kalifornijską

Trufle kukurydziane ze śliwką kalifornijską
Trufle kukurydziane ze śliwką kalifornijską Przepis autorstwa Katarzyny Marciniewicz – ChilliBite.pl Składniki:  100g śliwek kalifornijskich  30g ekologicznych płatków kukurydzianych 100%, bez cukru 

Trufle kukurydziane ze śliwką kalifornijską
Przepis autorstwa Katarzyny Marciniewicz – ChilliBite.pl

Składniki:

 100g śliwek kalifornijskich
 30g ekologicznych płatków kukurydzianych 100%, bez cukru
 30g migdałów blanszowanych
 ok. 30-50ml wody

Przygotowanie:

Śliwki kalifornijskie i migdały blendujemy w malakserze do konsystencji kaszy. Dodajemy płatki kukurydziane i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy wodę, po łyżce i blendujemy po kilka sekund, aż do uzyskania dość spójnej konsystencji. Masa powinna być nieco grudkowa i łatwo się sklejać. Dłońmi zwilżonymi wodą formujemy niewielkie trufelki i wkładamy do papilotów. Trufle kukurydziane ze śliwką kalifornijską będą idealną i zdrową przekąską na drugie śniadanie.

*Wartość odżywcza:
Na 100g/na 1 porcję (8 sztuk):

Wartość energetyczna (kcal): 356 kcal/ 199 kcal
Białko (w g): 7 g/4 g
Tłuszcz (w g): 10 g/6 g
w tym:
 Nasycone kwasy tłuszczowe: 0,8 g/0,4 g
Węglowodany (w g): 56 g/31 g
Cukry proste (w g): 25 g/14 g
Sól (w g): 0,2 g/ 0,1 g
Błonnik pokarmowy (w g): 8 g/4 g

20 sztuk

Czas przygotowania:
10 minut

*obliczenia wykonane przez dietetyczkę mgr inż. Barbarę Dąbrowską-Górską

A to już wiesz?  Przepis na bezy w wydaniu szwajcarskim i nieco bardziej wykwintnym z kremem Toblerone

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy