Żywność

Trzy oblicza pizzy

Trzy oblicza pizzy
Informacja prasowa 25 lutego 2019, Nowy Sącz Trzy oblicza pizzy Pizza, włoski przysmak znany i ceniony na całym świecie podawany jest z różnymi dodatkami. Pyszne

Informacja prasowa
25 lutego 2019, Nowy Sącz

Trzy oblicza pizzy
Pizza, włoski przysmak znany i ceniony na całym świecie podawany jest z różnymi dodatkami. Pyszne ciasto najczęściej kojarzy nam się ze smaczną, chrupiącą skórką, słodkim sosem pomidorowym i dużą ilością pysznego sera. Jak przygotować ten włoski specjał i co powinniśmy o nim wiedzieć?

Idealne ciasto
Włoskiego przysmaku nikomu nie trzeba przedstawiać – pizza to danie dla wielu z nas. Jej sekret tkwi w cieście drożdżowym, które im dłużej fermentuje, tym jest lepsze. Drożdże rozkładają naturalne cukry obecne w mące, tworząc dojrzałe smaki. Pamiętajmy, by ciasto osiągnęło najlepszą konsystencję nie wolno go rozwałkowywać, trzeba je ugniatać i formować ręcznie.
Im cieplej tym lepiej
Większość pieców w pizzeriach jest rozgrzana do ponad 400 stopni. To sprawia, że spód przysmaku jest często gotowy w ciągu 1-3 minut. W wysokiej temperaturze ciasto szybko wyrasta, pozostając w środku miękkim. Jak osiągnąć taki efekt w domu? Wbrew pozorom jest to bardzo proste. Potrzebna będzie patelnia! Połóżmy wyrobioną pizzę na rozgrzanej patelni, następnie wstawmy ją do rozgrzanego piekarnika. Taki zabieg pozwoli osiągnąć temperaturę taką, jak w pizzerii. Wszystko powinno zająć kilka minut. Jeśli chcemy, by nasz wypiek był cienki i chrupiący, pozostawmy go w piekarniku chwilę dłużej.

Pizza jak u mamy
Składniki:
• 2 szklanki mąki
• 3 dkg drożdży
• 2 łyżki oliwy
• 1 szklanka letniej wody
• 1 łyżka koncentratu pomidorowego
• 1 łyżka ketchupu łagodnego
• ½ łyżeczki suszonej bazylii
• ½ łyżeczki tymianku
• ½ łyżeczki ziół prowansalskich
• 20 dag twardego sera żółtego
• 15 dag szynki podhalańskiej Konspol Natura
• 25 dag pieczarek
• 100 g parmezanu
• 2 ząbki czosnku
• 1 mała cebula
• sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Drożdże rozdrabiamy w ¼ szklanki wody letniej wody. Do miski wsypujemy przesianą wcześniej mąkę i rozdrobnione drożdże, resztę wody mieszamy z dwiema łyżkami oliwy i solą. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie przekładamy je na przygotowaną blaszkę i rozciągamy po niej. Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy do całkowitego odparowania wody z pieczarek. Koncentrat pomidorowy mieszamy z ziołami prowansalskimi, tymiankiem oraz suszoną bazylią. Smarujemy nim wyłożone w blaszce ciasto. Układamy szynkę podhalańską Konspol Natura, starty na grubych oczkach żółty ser, a także pieczarki z cebulą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

A to już wiesz?  Poczuj wiosnę - 5 bakaliowych porad na wiosenne samopoczucie

Pizza z włoskim twistem
Składniki:
• 2 szklanki mąki
• 3 dkg drożdży
• 1 szklanka letniej wody
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 200 g czarnych oliwek
• 200 g polędwicy królewskiej light firmy Konspol
• ½ szklanki startego parmezanu
• 100 g pomidorów koktajlowych
• 200 g mozzarelli
• ½ łyżeczki bazylii
• ½ łyżeczki ziół prowansalskich
• pieprz i sól do smaku
• 100 g koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:
Drożdże rozdrabiamy w ¼ szklanki wody letniej wody. Do miski wsypujemy przesianą wcześniej mąkę i rozdrobnione drożdże, resztę wody mieszamy z dwiema łyżkami oliwy i solą. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie przekładamy je na przygotowaną blaszkę i rozciągamy po niej. Na ułożone ciasto kładziemy pokrojone na pół oliwki, pokrojoną w plasterki mozzarellę, połówki pomidorów koktajlowych. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.

Mini pizza z kabanosem
Składniki:
• 2 szklanki mąki pszennej
• ¾ szklanki ciepłej wody
• ½ łyżeczki cukru
• 2 dag drożdży
• ½ łyżeczka soli
• 2 łyżki oliwy
• 130 g kabanosów z kurczaka Konspol Natura
• 3 łyżki ketchupu pikantnego
• 2-3 łyżki świeżego oregano
• 10 dag startego sera

Przygotowanie:
Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, ciepłą wodę i mąkę. Mieszamy, następnie przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podrośnie dodajemy sól, olej i dokładnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na osiem części i formujemy okrągłe placuszki i układamy je na przygotowanej blaszce. Smarujemy ketchupem, posypujemy oregano, następnie układamy pokrojone w plasterki kabanosy z kurczaka Konspol Natura posypujemy startym na grubych oczkach serem. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut.
Smacznego!

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy