Informacja prasowa
[DZIEŃ DZIECKA] Kreatywny obiad na święto Twojego Malucha
W Dzień Dziecka niespodzianki mogą nie mieć końca, także te kulinarne! I choć w natłoku obowiązków, trudno jest znaleźć czas na kreatywne komponowanie obiadowych talerzy naszych dzieci, 1 czerwca to idealny moment, by zachwycić najmłodszych obiadem w nieco bardziej wyszukanej odsłonie. Nie masz pomysłu jak to zrobić? Śpieszymy z pomocą! Rybki w chlebowej panierce albo urocze pulpeciki z soczewicy na gniazdkach spaghetti uczynią główny posiłek tego dnia wyjątkowym.
Ten i inne przepisy na walentynkowe przysmaki w nowej kolekcji przepisów „Dzień Dziecka. Przepisy dla dzieci”, dostępnej na Cookidoo® – platformie z przepisami na Thermomix®
RYBKI W CHLEBOWEJ PANIERCE
SKŁADNIKI30 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia dłoni
2 jajka
1 łyżka wody
30 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki
30 g białego chleba, świeżego, pokrojonego na 3 cm kawałki
20 g kaszy kukurydzianej (polenty)
400 g filetów z dorsza, bez skóry i ości, pokrojonych na kawałki
2 szczypty soli
1-2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
oliwa z oliwek, do smażeniaPrzygotowanie z urządzeniem Thermomix®
1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej mąkę, odstawić. Na talerz wbić jajka, roztrzepać je z wodą, odstawić.
2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan i chleb, rozdrobnić 10 s/obr. 8.
3. Dodać kaszę, wymieszać 5 s/obr. 3. Panierkę przełożyć do drugiej miski, odstawić.
4. Do naczynia miksującego włożyć dorsza, dodać sól i pieprz, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Masę przełożyć do innego naczynia. Oprószonymi mąką dłońmi nabierać kulki masy (Ø 3-4 cm) i formować z nich kształty rybek, ok. 6 cm długości (patrz wskazówka).
5. Panierować kolejno w odważonej mące, roztrzepanych jajkach i przygotowanej wcześniej panierce. Układać na talerzach, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 15 min.
6. Na kuchence, na patelni rozgrzać oliwę. Rybki smażyć na średniej mocy palnika ok. 4 min z każdej strony, aż staną się złotobrązowe i chrupiące. Odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Rybki w chlebowej panierce podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
WSKAZÓWKA
• Do uformowania kształtów rybek można użyć foremki do wycinania ciasteczek w kształcie ryby.
• Rybki w chlebowej panierce można podawać jako przekąskę bezpośrednio po przygotowaniu lub przygotować jadalną dekorację z wykorzystaniem np. rukoli, szczypiorku i groszku.Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:
1. Na talerz wbić jajka, roztrzepać je z wodą, odstawić. W drugiej misce odważyć mąkę i odstawić.
2. Parmezan zetrzeć na tarce, chleb podzielić na mniejsze kawałki i razem zblendować.
3. Dodać kaszę, wymieszać. Panierkę przełożyć do drugiej miski, odstawić.
4. Dorsza rozdrobnić w blenderze, doprawić solą i pieprzem. Masę przełożyć do innego naczynia. Oprószonymi mąką dłońmi nabierać kulki masy (Ø 3-4 cm) i formować z nich kształty rybek, ok. 6 cm długości (patrz wskazówka).
5. Panierować kolejno w odważonej mące, roztrzepanych jajkach i przygotowanej wcześniej panierce. Układać na talerzach, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na ok. 15 min.
6. Na kuchence, na patelni rozgrzać oliwę. Rybki smażyć na średniej mocy palnika ok. 4 min z każdej strony, aż staną się złotobrązowe i chrupiące. Odkładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Rybki w chlebowej panierce podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
PULPETY Z SOCZEWICY NA GNIAZDACH SPAGHETTI
SKŁADNIKI150 g cebuli dymki, ze szczypiorkiem, pokrojonej na 3 cm kawałki
150 g selera, pokrojonego na 3 cm kawałki
150 g marchewki, pokrojonej na 3 cm kawałki
50 g oliwy z oliwek
300 g czerwonej soczewicy, suszonej
530 g wody, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
60 g koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do gotowania makaronu
1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
⅓ czerwonej papryki (ok. 60 g), bez gniazd nasiennych, pokrojonej w trójkąty (1 x 1 x 1 cm)
200 g bułki tartej
3 jajka
mąka pszenna, do oprószenia dłoni
600 g krojonych pomidorów, z puszki
20 g białego octu winnego lub 20 g białego octu balsamicznego
2 łyżeczki cukru
1 opakowanie makaronu, suchego, typu spaghetti (ok. 500 g)
30 g śmietany, min. 30% tłuszczu
6 łyżek śmietany, 36% tłuszczu (ok. 75 g)
2-3 czarne oliwki, bez pestek, pokrojone na małe kawałki
natka pietruszki, świeża, do dekoracjiPrzygotowanie z urządzeniem Thermomix®
1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę dymkę, seler i marchewkę, rozdrobnić 7 s/obr. 5. Połowę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
2. Do naczynia miksującego dodać 20 g oliwy, dusić 3 min/120°C/obr. 2.
3. Dodać soczewicę, wodę, 30 g koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę soli i ¼-½ łyżeczki pieprzu, gotować 13 min/98°C/ /obr. 2. W tym czasie trójkąty z papryki nabić na przecięte na pół wykałaczki.
4. Do naczynia miksującego dodać 100 g bułki tartej i 1 jajko, przemieszać kopystką, wymieszać 30 s/ /obr. 4. Przełożyć do innego naczynia i pozostawić do ostygnięcia. Umyć naczynie miksujące.
5. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
6. W głębokim talerzu roztrzepać pozostałe 2 jajka. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej pozostałe 100 g bułki tartej, odstawić. Z przygotowanej wcześniej masy z soczewicy, oprószonymi mąką dłońmi uformować 24 pulpety (Ø 4 cm). Panierować kolejno w roztrzepanych jajkach i odważonej bułce tartej, układać na przygotowanej blasze do pieczenia.
7. Piec 15 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru (patrz wskazówka). W tym czasie na kuchence w dużym garnku zagotować osoloną wodę (1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Kontynuować wykonanie przepisu.
8. Do naczynia miksującego włożyć odłożoną mieszankę cebuli, selera i marchewki, dodać pozostałe 30 g oliwy, dusić 3 min/120°C/obr. 2.
9. Dodać pomidory, pozostałe 30 g koncentratu pomidorowego, ocet, cukier, pozostałą 1 łyżeczkę soli i ¼-½ łyżeczki pieprzu. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, dusić 8 min/120°C/obr. 1. W tym czasie do zagotowanej wody dodać makaron, gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
10. Do naczynia miksującego dodać śmietanę, zmiksować 30 s/obr. 5-8, stopniowo zwiększając obroty.
11. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego, odstawić. Na talerzu umieścić 2-3 łyżki sosu pomidorowego, ułożyć na nim 1 porcję ugotowanego makaronu, formując kształt gniazda. Na wierzchu ułożyć 2-3 pulpety z soczewicy. Pulpety udekorować trójkątami z papryki, tworząc dziób (patrz wskazówka). Na każdy pulpet nałożyć po dwie krople śmietany z rękawa cukierniczego, tworząc oczy. Na wierzchu każdego oka przykleić kawałek oliwki. Czynności powtórzyć z pozostałym sosem, makaronem i pulpetami z soczewicy. Danie udekorować natką pietruszki. Pulpety z soczewicy na gniazdach spaghetti podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne (patrz wskazówka).
WSKAZÓWKA
• Przepis „Bułka tarta” znajduje się na platformie Cookidoo®.
• Pulpety z soczewicy można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce do 2 dni.
• Ze względu na wykałaczki użyte do dekoracji pulpetów, podając danie dziecku, należy zachować ostrożność.
WARIANT
• Pulpety z soczewicy można usmażyć na nieprzywierającej patelni z 3-4 łyżkami oleju.
• Aby uzyskać mniej kaloryczną, bogatszą w warzywa wersję dania, makaron można zastąpić warzywnym tagliatelle. Przepis „Tagliatelle z marchewki i cukinii” znajduje się na platformie Cookidoo®.Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®:
1. Cebulę dymkę, seler i marchewkę zetrzeć na tarce na średnich oczkach.
2. Do połowy startych warzyw dodać 20 g oliwy, dusić w garnku kilka minut.
3. Dodać soczewicę, wodę, 30 g koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczkę soli i ¼-½ łyżeczki pieprzu, gotować według czasu podanego na opakowaniu soczewicy. W tym czasie trójkąty z papryki nabić na przecięte na pół wykałaczki.
4. Soczewicę z warzywami po ugotowaniu przełożyć do miski, dodać 100 g bułki tartej i 1 jajko, przemieszać. Pozostawić do ostygnięcia.
5. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
6. W głębokim talerzu roztrzepać pozostałe 2 jajka. W osobnej miseczce odważyć pozostałe 100 g bułki tartej, odstawić. Z przygotowanej wcześniej masy z soczewicy, oprószonymi mąką dłońmi uformować 24 pulpety (Ø 4 cm). Panierować kolejno w roztrzepanych jajkach i odważonej bułce tartej, układać na przygotowanej blasze do pieczenia.
7. Piec 15 min (200°C) lub do uzyskania złotobrązowego koloru (patrz wskazówka). W tym czasie na kuchence w dużym garnku zagotować osoloną wodę (1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Kontynuować wykonanie przepisu.
8. W osobnym garnku umieścić mieszankę cebuli, selera i marchewki, dodać pozostałe 30 g oliwy, dusić kilka minut.
9. Dodać pomidory, pozostałe 30 g koncentratu pomidorowego, ocet, cukier, pozostałą 1 łyżeczkę soli i ¼-½ łyżeczki pieprzu. Całość dusić ok. 10 minut. W tym czasie do zagotowanej wody dodać makaron, gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
10. Do gotującego się sosu pomidorowego dodać śmietanę, zmiksować.
11. Śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego, odstawić. Na talerzu umieścić 2-3 łyżki sosu pomidorowego, ułożyć na nim 1 porcję ugotowanego makaronu, formując kształt gniazda. Na wierzchu ułożyć 2-3 pulpety z soczewicy. Pulpety udekorować trójkątami z papryki, tworząc dziób (patrz wskazówka). Na każdy pulpet nałożyć po dwie krople śmietany z rękawa cukierniczego, tworząc oczy. Na wierzchu każdego oka przykleić kawałek oliwki. Czynności powtórzyć z pozostałym sosem, makaronem i pulpetami z soczewicy. Danie udekorować natką pietruszki. Pulpety z soczewicy na gniazdach spaghetti podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako danie główne (patrz wskazówka).