Herabta

W krainie smaków i zapachów – lankijski bazar

W krainie smaków i zapachów – lankijski bazar
Informacja prasowa 20 lutego 2017 r. W krainie smaków i zapachów – lankijski bazar Sri Lanka to wyspa, która obfituje w wiele kulinarnych dobrodziejstw, którymi

Informacja prasowa
20 lutego 2017 r.

W krainie smaków i zapachów – lankijski bazar

Sri Lanka to wyspa, która obfituje w wiele kulinarnych dobrodziejstw, którymi obdarza mieszkańców. Liczne przyprawy, smaczne ryby, pachnące herbaty i kolorowe owoce to tylko część produktów, które możemy spotkać na Cejlonie. Każdy z nich dostaniemy na targu. Lokalne bazary to niezwykła podróż po smakach i kolorach. Eksperci herbaty Akbar opowiedzą nam o tym wyjątkowym miejscu.
W większości miast na Sri Lance znajduje się bazar. Raz w tygodniu można wybrać się na niego po aromatyczne przyprawy, świeże ryby oraz wiele innych wyjątkowych produktów spożywczych. Najlepiej pójść na targ z samego rana – sprzedawcy zaczynają handel już od 4 rano. Jest to najlepszy moment na zakupienie produktów idealnych na lankijską ucztę.

Owoce morza
Zapach na lankijskim targu niestety nie należy do najprzyjemniejszych, gdyż wielu lokalnych rybaków handluje owocami morza, które mają bardzo intensywną woń. Liczne ryby, kraby czy krewetki leżą w skrzyniach lub na czarnych płachtach. Nie musimy jednak martwić się o ich świeżość – wszystkie owoce morza są dopiero co złowione. Dodatkowo ich cena nie jest wygórowana, a za drobną dopłatą możemy poprosić sprzedawcę o wyfiletowanie ryby lub oczyszczenie skorupiaków. Uczta złożona z takich przysmaków jest w stanie wynagrodzić każdy uciążliwy zapach.

Pachnące przyprawy
Sri Lanka słynie z wyjątkowych i aromatycznych przypraw. Jedną z najbardziej popularnych i najważniejszych na wyspie jest cynamon. Kora cynamonowa z regionu Sri Lanki jest uznawana za najsłodszą i najdroższą. Obok tej przyprawy do najpopularniejszych na wyspie należą: pieprz czarny, gałka muszkatołowa, wanilia, kardamon i goździki. Każda z nich będzie doskonałym uzupełnieniem lankijskiego dania. Przyprawy na targu poustawiane są w wielkich, otwartych workach, dzięki czemu każda barwa i zapach zachwyca. Zanim zdecydujemy się na zakup odpowiedniej przyprawy możemy ją zobaczyć i powąchać.

A to już wiesz?  Sposoby parzenia herbaty na Sri Lance

Aromatyczne herbaty
Sri Lanka słynie z rozległych plantacji herbaty, które uznawane są za najczystsze na świecie. Dzięki wysokogórskim uprawom i ręcznym zbiorom, uprawiane i pakowane tu herbaty, np. te marki Akbar, posiadają bogaty aromat i szlachetną, czerwoną barwę. Herbata na bazarze wystawiana jest w wielkich skrzyniach. Każdy rodzaj jest podpisany, aby bez problemu odnaleźć swoją ulubioną mieszankę. Na Cejlonie hodowanych i zbieranych jest wiele rodzajów herbat, więc mnogość jej odmian pozwala cieszyć się nowymi smakami przez długi okres czasu.

Jedną z niewielu firm w Polsce, która posiada znak cejlońskiego lwa jest marka Akbar. Ten wyjątkowy certyfikat gwarantuje, że herbata została nie tylko wyhodowana i zebrana na Sri Lance, ale również tam zapakowana. Jest to ważne, gdyż pozwala nam w pełni cieszyć się jej niezwykłym smakiem i aromatem. Każdego miłośnika tego napoju oraz lankijskiej kuchni marka Akbar zaprasza do wzięcia udziału w konkursie, w którym główną nagrodą jest wycieczka dla dwóch osób na Sri Lankę.

Więcej informacji o konkursie na stronie www.akbar.pl

Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.

A to już wiesz?  Zimowa herbata wzbogacona o dodatkowe składniki

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy