Rozrywka

Wędzone smakołyki – sycące i aromatyczne przekąski na Andrzejki

Wędzone smakołyki – sycące i aromatyczne przekąski na Andrzejki
Intensywny, dymny aromat wędzonych specjałów idealnie komponuje się z ostatnimi dniami jesieni, kiedy w kuchni coraz częściej pojawiają się potrawy cięższe i bardziej treściwe, niż

Intensywny, dymny aromat wędzonych specjałów idealnie komponuje się z ostatnimi dniami jesieni, kiedy w kuchni coraz częściej pojawiają się potrawy cięższe i bardziej treściwe, niż ma to miejsce w czasie ciepłych miesięcy. Poddane działaniu dymu składniki to również doskonały patent na apetyczne urozmaicenie domowego przyjęcia. Stół wyrazistych w smaku przekąsek z pewnością umili czas spędzony na andrzejkowych wróżbach, które odbędą się, nie inaczej, a w otoczeniu dymu świec i kadzideł.
Wędzenie to nic innego, jak jedna z wielu metod konserwacji żywności. W tym wypadku, obok przedłużenia terminu przydatności do spożycia, skutkiem ubocznym jest niesamowity, głęboki, dymny aromat. Przeniknięte nim mięso, ryby, a nawet warzywa, owoce i sery są nie tylko smaczne same w sobie, ale i pozwalają w zaskakujący sposób poszerzyć codzienny, kulinarny repertuar. Dzięki zaledwie kilku składnikom, uzupełnionym smakiem wędzonek, w krótkim czasie przygotujemy wyśmienity, andrzejkowy bufet, który zachwyci gości nawet bez odprawiania dodatkowych czarów.
Rybne kąski
Przesycone dymnymi smakami ryby to prawdziwa skarbnica przepysznych inspiracji. Zarówno te poddane wędzeniu na zimno (16 – 22oC), jak i na ciepło (> 22oC) smakują wyśmienicie również bez żadnych dodatków. Przygotowując andrzejkowe przyjęcie możemy wykorzystać ich potencjał na kilka sposobów. Pierwszym z nich są roladki z wędzonym łososiem. Wystarczy posmarować placek tortilli dowolnym sosem (np. jogurtowo-koperkowym, który doskonale podkreśli smak łososia), a następnie ułożyć na nim drobne kawałeczki ryby, listki sałaty, ogórka konserwowego oraz plasterki żółtego sera. Całość zwijamy w rulon i kroimy na kilkucentymetrowe plastry. Innym sposobem na dodanie wędzonej ryby do imprezowego menu są różnego rodzaju dipy, które dopełnią zapiekane ziemniaki, nachosy i krakersy. Gęsty i kremowy sos przygotujemy mieszając posiekanego (lub rozdrobnionego widelcem, w przypadku wędzonego na ciepło) łososia, kwaśną śmietanę, jogurt, serek topiony kremowy, odrobinę chrzanu, szczypiorek i przyprawy. Nie zapominajmy o tym, jak dobrze kawałki wędzonej ryby – makreli, pstrąga czy nawet śledzia – komponują się także z wszelkimi sałatkami.
Jarskie wędzenie
Wędzić można również nietypowe dla tej metody produkty, takie jak owoce i warzywa. Wśród owoców działaniu dymu najczęściej poddaje się śliwki. Choć już w wersji suszonej są bardzo aromatyczne, to dzięki wędzeniu nabierają jeszcze głębszego smaku. Wędzone śliwki warto dodać do dań wytrawnych, takich jak zapiekanki, pieczeń czy też bigos. W przypadku warzyw bardzo często wędzeniu poddawana jest papryka. W postaci mielonej stanowi ona jedną z najpopularniejszych przypraw kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej. Charakterystyczną, wędzoną nutą wyróżnia się także kultowy, amerykański sos barbecue. Jego oryginalny smak z pewnością stanie się wyśmienitym dodatkiem również do przekąsek andrzejkowych.
Mięsne aromaty
Najczęściej wędzeniu poddawane jest mięso. Swojska kiełbasa, pokrojona w cienkie plasterki, sama w sobie stanowi wyśmienitą przekąskę. Ponadto dla miłośników mięsiw możemy przygotować również mini burgery, gdzie wołowe kotlety zastąpią cienkie plasterki wędzonej szynki lub schabu. – Wędzony smak doskonale komponuje się także z wszelkiego rodzaju serami. Nie bez powodu jednym z najsłynniejszych polskich serów jest oscypek. Warto pamiętać o tym połączeniu także przy tworzeniu innych potraw i przekąsek. Dodając plasterek sera do dania z wędzonym boczkiem sprawimy, że nawet nieduże kąski będą wyjątkowo sycące. Ponadto zapiekając ser z dodatkiem wędzonych wędlin sprawimy, że przeniknie on intensywnym aromatem i odsłoni zupełnie nowe, smakowe oblicze – mówi Ewa Polińska z MSM Mońki. Łącząc łagodny smak sera żółtego z wyrazistą nutą wędzonego boczku możemy przygotować pieczarkowe zawijasy, które smakują wyśmienicie tak na ciepło, jak i na zimno, w towarzystwie dipów i sosów, jak i bez żadnych dodatków.
Więcej prostych i pysznych przepisów kulinarnych na www.msm-monki.pl.

A to już wiesz?  Miękkie lądowanie po urlopie. Jak wrócić do rzeczywistości po dłuższym wypoczynku?

Zawijasy pieczarkowo-serowe w boczku wędzonym
Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni DKK

Składniki:
• 12 świeżych, dużych pieczarek
• 200 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
• ½ pęczka natki pietruszki
• 2 ząbki czosnku
• 12 plasterków wędzonego boczku surowego
• grubo mielony pieprz do smaku

Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, lecz nie obierać, wyciąć nóżki i część miąższu. Ser utrzeć na grubych oczkach, dodać posiekaną natkę pietruszki, rozdrobniony czosnek, pieprz, posiekane nóżki pieczarek i całość wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziać pieczarki, każdą owinąć plastrem boczku, spiąć wykałaczką i upiec w piekarniku w 200oC aż do ładnego zrumienienia boczku.
Smacznego!

Informacje o firmie:
Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach należy do grona najnowocześniejszych zakładów mleczarskich
w Polsce. Powstała 1 maja 1972 roku z połączenia Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Dolistowie i Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krypnie. MSM specjalizuje się w produkcji serów dojrzewających typu holenderskiego i szwajcarskiego, masła extra oraz wyrobów proszkowanych: serwatki w proszku i okresowo odtłuszczonego mleka w proszku.
Produkcja w MSM w Mońkach odbywa się przy pomocy najnowszych technologii. Kontrola na każdym etapie wytwarzania sprawia, iż produkty są najwyższej jakości, czego gwarancją jest Zakładowy Kodeks Dobrej Praktyki Produkcyjnej / Dobrej Praktyki Higienicznej GMP/GHP oraz System HACCP.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy