Wegańska czekolada ze śliwkami kalifornijskimi i prażonymi migdałami¬– jadalny prezent
Przepis autorstwa erVegan
Składniki:
⅓ szklanki oleju kokosowego, rozpuszczonego
3 większe łyżki kakao w proszku (bez cukru, o obniżonej zawartości tłuszczu)
4 niepełne łyżki syropu klonowego
½ szklanki śliwek kalifornijskich
odrobina brandy (opcjonalnie koniaku lub whisky)
½ szklanki migdałów
około ½ szklanki dowolnej mieszanki orzechów (laskowych, włoskich, nerkowców)
½ łyżeczki wędzonej ostrej papryki
1 łyżka sosu sojowego
odrobina soli
Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie posiekaj w drobną kostkę, zalej odrobiną brandy i odstaw na kilka minut do namoczenia. Migdały posiekaj, przesyp na suchą rozgrzaną patelnię i dodaj przyprawy oraz sos sojowy. Podpraż przez kilka chwil, aż migdały będą rumiane. Odstaw do ostygnięcia. W małym rondelku wymieszaj rozpuszczony olej kokosowy z syropem klonowym, kakao oraz wcześniej namoczonymi śliwkami. Całość przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą i wyrównaj wierzch masy. Następnie na wierzch dodaj posiekaną mieszankę orzechów oraz podprażone wcześniej migdały. Gotową masę odstaw do lodówki na godzinę, aż masa stężeje, a czekolada będzie gotowa!
Idealna na prezent. Może być przechowywana w lodówce przez kilka dni. Smacznego!
1 czekolada
Czas przygotowania:
15 minut
święta, Boże Narodzenie, wigilja, #święta #BożeNarodzenie #wigilja