Dieta Weganizm

Wegańskie desery krok po kroku

Wegańskie desery krok po kroku
Warszawa, 06 grudnia 2018 r. Informacja prasowa Wegańskie desery krok po kroku Weganizm utożsamiany jest z bardzo restrykcyjną dietą, której podstawą jest rezygnacja ze spożywania

Warszawa, 06 grudnia 2018 r.
Informacja prasowa

Wegańskie desery krok po kroku

Weganizm utożsamiany jest z bardzo restrykcyjną dietą, której podstawą jest rezygnacja ze spożywania produktów zwierzęcych. Wiele osób sądzi, że wiąże się ona z kupowaniem wymyślnych produktów w specjalnych, ekologicznych sklepach. I o ile kilkanaście lat temu faktycznie mogło tak być, tak obecnie weganie mają zdecydowanie łatwiejsze życie, gdyż wszędzie można już kupić składniki do pysznych, wegańskich potraw i deserów. Delecta podpowiada w jaki sposób te ostatnie można szybko przyrządzić w zaciszu domowego ogniska.

Dieta wegańska cieszy się coraz większą popularnością. To sprawia, że na sklepowych półkach coraz częściej spotkamy produkty spełniające jej wymogi, a w sieci bez problemu znajdziemy przepisy na pyszne potrawy, które z powodzeniem mogą stanowić zamienniki dla naszych ulubionych dań. Jeśli nie wyobrażasz sobie popołudniowej kawy bez kawałeczka ciasta, a jednocześnie, w myśl zasady weganizmu, chciałbyś zrezygnować z produktów odzwierzęcych (w tym masła, mleka, jajek) koniecznie przeczytaj nasze pomysły na wegańskie ciasta!

Wegańskie brownie z dodatkiem fasoli
Składniki:
• 1 szklanka czerwonej opłukanej fasoli
• 1/4 szklanki mleka orzechowego
• 1/4 szklanki mleczka kokosowego
• 1/2 szklanki syropu klonowego
• 1/2 szklanki kakao
• 1/4 szklanki oleju kokosowego
• 1/4 szklanki wiórków kokosowych Bakalland
• płaska łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
• dwie garści orzechów laskowych Bakalland
Brownie zawdzięcza swoją nazwę ciemnobrązowemu kolorowi, wynikającemu z użycia dużej ilości kakao. Wszystkim miłośnikom tego amerykańskiego ciasta zdradzamy przepis na jego zdrowszą wersję.
Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). W tym czasie smarujemy keksówkę oliwą i wysypujemy mąką. Fasolę z puszki płuczemy i blendujemy. Do powstałej masy dodajemy mleko orzechowe i kokosowe (samą śmietankę) i jeszcze raz blendujemy na gładką masę. Całość łączymy z pozostałymi składnikami, na koniec dodając orzechy, jeszcze raz mieszając. Przekładamy do keksówki i pieczemy 30 minut.
Szybko, zdrowo i smacznie, czyli tak jak lubimy.

A to już wiesz?  Przez żołądek do szczęścia – 90% szczęścia powstaje… w brzuchu!

Wegańskie ciasto kokosowe
Składniki
• 200 g mąki
• 100 g wiórków kokosowych Bakalland
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
• 200 g cukru
• 350 ml mleka kokosowego
• 1 i 1/2 łyżki kakao
• 50 g czekolady
Podobno ludzie dzielą się na wielkich miłośników kokosa i tych, którzy za nim nie przepadają. Jeśli należycie do pierwszej grupy, koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu). Do miski wsypujemy mąkę, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz cukier. Całość mieszamy. Odmierzamy 300 ml mleka kokosowego, delikatnie je podgrzewamy do rozpuszczenia i następnie dodajemy do pozostałych składników mieszając. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręczą. Do formy wlewamy 2/3 przygotowanej masy. Do pozostałej dodajemy kakao i po wymieszaniu, wykładamy punktowo łyżką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 45 minut, do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia przygotowujemy polewę: czekoladę roztapiamy w „kąpieli wodnej” w 50 ml mleka kokosowego. Po wystygnięciu ciasta pokrywamy je przygotowanym sosem czekoladowym.
Aloha! Ciasto kokosowe gotowe!

Wegańskie ciasto bananowe
Składniki:
• 4 dojrzałe banany
• 1/3 szklanki oleju
• 3 szklanki cukru
• 1,5 szklanki mąki
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
• 1 łyżeczka aromatu waniliowego Delecta
Szybko i jednocześnie smacznie, czyli tak jak lubimy! Ciasto bananowe czas zacząć!
Na początku piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C (bez termoobiegu). Obrane i rozdrobnione widelcem banany łączymy z olejem, cukrem i aromatem waniliowym. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie całość dodajemy do reszty składników i mieszamy. Przygotowaną masę przekładamy do keksówki i pieczemy przez około godzinę.
Ciasto wybornie smakuje z masłem orzechowym. Polecamy tę opcję szczególnie tym, którym dodatkowe kalorie nie są straszne.

Dodatkowe informacje:

Delecta to marka spożywcza z wieloletnią tradycją, ciesząca się zaufaniem konsumentów, ceniona za szczerość, autentyczność i wysoką jakość oferowanych produktów. Choć firma w tym roku obchodzi 25-lecie swojego istnienia, to jej tradycja sięga aż 1816 roku. Marka oferuje konsumentom szeroki wybór deserów, mieszanek, przypraw oraz dodatków do domowego wypieku ciast. W portfelu producenta znaleźć można również markę Anatol – niskoprzetworzoną, zbożową kawę ekspresową w saszetkach, a także zupy w proszku, w tradycyjnych polskich smakach. Firma stale rozszerza swój asortyment, dopasowując go do dynamicznie zmieniających się upodobań klientów. Dbałość o doskonały smak oraz czysty skład, to motto, przyświecające wszystkim produktom marki. Delecta od 2015 roku wchodzi w skład grupy kapitałowej Bakalland.
Więcej informacji na stronie: www.delecta.pl
Ciekawe przepisy na ciasta i desery można znaleźć tutaj: www.delektujemy.pl

A to już wiesz?  Zbilansowana dieta nie ma wakacji

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy