Zbliża się Wielkanoc ? czas spędzony w gronie najbliższych, któremu towarzyszy szczególny nastrój i oczywiście pyszne dania. TEEKANNE we współpracy z blogerami stworzyło małą listę przepisów na świąteczne wypieki. Kulinarne inspiracje będą wyśmienitym urozmaiceniem wielkanocnego menu. Ich przygotowanie jest proste i szybkie.
Babka marchewkowa z lukrem herbacianym (autor: http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/)
Składniki:
2 szklanki mÄ…ki pszennej
200 g masła
4 jaja
1,5 szklanki cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki tartej, odsączonej marchwi (najlepiej pozostałości po wyciskaniu soku)
Na lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki mocnej esencji z czarnej herbaty TEEKANNE NERO
Wykonanie:
MÄ…kÄ™ zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. MasÅ‚o utrzeć, dodajÄ…c po jednym jajku i 2-3 Å‚yżki cukru pudru. Do utartego masÅ‚a dodać cukier waniliowy oraz tartÄ… marchew – wymieszać. Na koniec dodać mÄ…kÄ™ z proszkiem do pieczenia – poÅ‚Ä…czyć dokÅ‚adnie skÅ‚adniki. FormÄ™ do babki posmarować tÅ‚uszczem i wysypać tartÄ… buÅ‚kÄ…. Do formy przeÅ‚ożyć ciasto. Piec w 180 stopniach przez 40 minut. UpieczonÄ… babkÄ™ wyjąć z formy, pozostawić do ostygniÄ™cia.
Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć, dodając esencję herbacianą. Lukrem polać babkę marchewkową.
Â
Pudding cytrynowy a?la suflet (autor: http://kuchennelasuchowanie.blogspot.com/)
Składniki:
2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej + 2 łyżki do wysmarowania
1 szklanka cukru
3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
1 łyżka skórki z cytryny
? szklanki mÄ…ki pszennej
? łyżeczki soli
1 szklanka mleka
2/3 szklanki soku z cytryny, około 4 sztuk
Będą potrzebne także 4 średnie kokilki lub 2 większe miseczki
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kokilki smarujemy tłuszczem.  W międzyczasie w garnku gotujemy 9 szklanek wody. W misce ubijamy masło wraz z cukrem (w szklance pozostawiamy 2-3 łyżki, które użyjemy potem). Miksujemy 2-3 minuty, aż powstanie ziarnista, lecz dobrze wymieszana masa.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy wraz ze skórką otartą z cytryny do miksowanego cukru z masłem i ucieramy kilka minut, aż składniki całkowicie się połączą. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz sól i dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko oraz sok z cytryny, miksujemy do wymieszania ? powstanie dosyć rzadka masa. W kolejnej misce ubijamy białka jaj na sztywną masę. Dodajemy resztę cukru i miksujemy kolejne 2 minuty. Przy pomocy silikonowej ? lub innej szpatułki bardzo ostrożnie ubite białka dodajemy do masy z żółtkami. Delikatnie, w jednym kierunku mieszamy do połączenia. Przygotowane ciasto wlewamy do przygotowanych ramekin prawie do pełna. Kokilki ustawiamy na blasze, na którą wylewamy gotowaną wodę ? powinna do połowy zakrywać foremki.
Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Kukurydziane babeczki z nutÄ… cytrynowÄ… (autor:Â http://jablka-z-cynamonem.blogspot.com/)
Składniki:
1 szklanka mÄ…ki kukurydzianej
1/3 szklanki mÄ…ki ziemniaczanej
1/3 szklanki nierafinowanego cukru/ksylitolu
4 jaja
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżki mielonego maku
1,5 łyżki oleju
1/2 Å‚yżeczki proszku do pieczeniaÂ
Wykonanie:Â
BiaÅ‚ka ze szczyptÄ… soli ubijamy na sztywnÄ… pianÄ™. Do masy dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy na niskich obrotach. NastÄ™pnie dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze przez chwilÄ™. Przesiewamy mÄ…ki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do powstaÅ‚ej masy. Dodajemy pozostaÅ‚e skÅ‚adniki i mieszamy. PrzekÅ‚adamy do papilotek, foremek silikonowych lub formy na muffiny. WkÅ‚adamy do nagrzanego piekarnika  do 180 stopni i pieczemy przez 20-30 minut.Â
Â
dostarczył infoWire.pl