Wielkanoc

Wielkanocne potrawy z odrobiną orientu

Wielkanocne potrawy z odrobiną orientu
Informacja prasowa Łódź, 12 kwietnia 2017 Wielkanocne potrawy z odrobiną orientu Podczas Świąt Wielkanocnych wizytówką każdego domu jest stół, przy którym zbiera się cała rodzina.

Informacja prasowa
Łódź, 12 kwietnia 2017

Wielkanocne potrawy z odrobiną orientu

Podczas Świąt Wielkanocnych wizytówką każdego domu jest stół, przy którym zbiera się cała rodzina. Warto zadbać nie tylko o jego udekorowanie, ale również o wyjątkowe potrawy, które się na nim znajdą. W tym czasie najczęściej serwujemy gościom smakowity żurek z kiełbasą, jajka z majonezem, pasztet i lukrowane baby. Eksperci marki Jasmeen postanowili unowocześnić tradycyjne menu i dodać do wielkanocnych potraw odrobiny orientu.

Jajka faszerowane pastą z bakłażana
Na wielkanocnym śniadaniu nie może zabraknąć faszerowanych jajek. Wersja z pastą z bakłażana i orzechami włoskimi nada im wyrazistego i pysznego smaku.

Składniki:
 ½ opakowania pasty z bakłażana marki Jasmeen
 6 jajek ugotowanych na twardo
 150 g pieczarek
 2 gałązki natki pietruszki
 2 łyżki orzechów włoskich
 1 łyżka oleju
 sól i pieprz
 oliwa z oliwek

Przygotowanie:
Na suchej patelni prażymy orzechy przez około 5 minut. Następnie obrane i pokrojone pieczarki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pastę z bakłażana wkładamy do miski i polewamy dwoma łyżkami oliwy, dokładnie mieszając. Ugotowane jajka na twardo przekrajamy w poprzek i wyjmujemy z nich żółtka. Następnie do miski z pastą z bakłażana dodajemy pieczarki, orzechy, posiekaną natkę pietruszki i żółtka. Wszystkie składniki ze sobą miksujemy za pomocą blendera i doprawiamy solą oraz pieprzem. Powstałą masą napełniamy połówki jajek, które układamy w półmisku i dekorujemy natką pietruszki.

Sałatka z hummusem i kaszą bulgur
Sałatki od zawsze królują na świątecznych stołach, dlatego w tę Wielkanoc warto urozmaicić menu o nowe propozycje. Hummus to orientalna potrawa kuchni Bliskiego Wschodu, której smak idealnie komponuje się z różnymi składnikami, dlatego warto wykorzystać go podczas świąt.

Składniki:
 ½ opakowania hummusu marki Jasmeen
 200 g ugotowanej kaszy bulgur
 15 pomidorków koktajlowych
 4 pomidory suszone
 1 natka pietruszki
 1 łyżeczka soku z cytryny
 2 łyżki oliwy z oliwek
 sól i pieprz
 olej
 dodatki do dekoracji: szczypiorek, ugotowane jajko i marchewka

A to już wiesz?  Kuchnia wielkanocna

Przygotowanie:
Do miski przekładamy hummus, pomidory suszone, sok z cytryny oraz oliwkę z oliwek. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą blendera. Powstałą pastę łączymy z ugotowaną oraz osuszoną kaszą bulgur. Następnie dodajemy pokrojone na połówki pomidory koktajlowe i posiekaną drobno pietruszkę. Na sam koniec możemy udekorować sałatkę za pomocą długich gałązek szczypiorku, na których układamy kilka plasterków pokrojonej marchewki, a obok nich cienkie kawałki białek jajka, które będą imitować listki kwiatów.

Pasztet z ciecierzycy
Domowy pasztet to jedna z tych potraw, bez których wiele osób nie wyobraża sobie Świąt Wielkanocnych. Ten w wersji z ciecierzycą świetnie smakuje i nie zawiera mięsa. To ideale rozwiązanie dla wegetarian oraz wegan.

Składniki:
 3 puszki ciecierzycy marki Jasmeen
 300 g ugotowanych batatów
 6 łyżek mielonych orzechów laskowych
 5 łyżek siemienia lnianego
 ¾ szklanki wody
 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
 1 łyżeczka ostrej papryki wędzonej
 1 łyżeczka mielonej kolendry
 1 łyżeczka mielonego kuminu
 1 łyżka ziół prowansalskich
 sól i pieprz
 ½ łyżeczki oleju

Przygotowanie:
Do miski wsypujemy siemię lniane, zalewamy je wodą i odstawiamy na około 30 minut. Następnie podgrzewamy je na małym ogniu cały czas mieszając. Przestudzone bataty rozgniatamy za pomocą widelca. Następnie w misce blendujemy odcedzoną ciecierzycę i dodajemy do niej siemię lniane, orzechy laskowe, przyprawy oraz rozgniecione bataty. Wszystkie składniki mieszamy, tak aby powstała jednolita masa. Keksówkę smarujemy dokładnie olejem, posypujemy mielonymi orzechami i wkładamy do niej gotową masę z ciecierzycy. Foremkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 C na około godzinę. Gotowy i wystudzony pasztet kroimy i podajemy z ciemnym pieczywem i pomidorami.
Smacznego!

Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania. Wśród produktów znalazł się również tradycyjny, gęsty jogurt Labneh oraz ostra pasta z papryczek chili, czyli popularna w Tunezji i Libii harrisa.

A to już wiesz?  Spędź Wielkanoc z kubkiem wyjątkowej herbaty

Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl

Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Kuhne, Ahmad Tea London (herbaty), Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy