Sezon na szparagi czas start!
Czekamy na nie cały rok i kiedy już uda nam się je dostać, stają się w kuchni dodatkiem niemalże do wszystkiego! Szparagi, obowiązkowo w połączeniu z bakaliami Helio, to idealny duet do uwolnienia swojej kreatywności w kuchni. Sałatka, makaron, zupa… każda szparagowa potrawa z dodatkiem orzechów Helio będzie wykwintna i niepowtarzalna w smaku!
Dlatego w tym sezonie Helio inspiruje nieoczywistymi połączeniami! Słodkie truskawki + chrupiące orzechy + świeży szpinak z dodatkiem soczyście zielonych szparag? Zupa- krem z prażonymi pistacjami bez soli Helio Natura, a może makaron ze szparagami i EKO orzechami włoskimi? Szparagi doskonale smakują też jako dodatek do obiadu – np. z parmezanem i pysznie chrupiącymi pestkami dyni lub płatkami migdałowymi Helio.
Kombinacji jest mnóstwo, a każdy pomysł jest dobry! Przygotowanie szparagowych przysmaków z bakaliami zajmuje chwilkę, ale ich smak wynagrodzi wszystkie niedogodności! Dlatego życzymy smacznego i podrzucamy przepis na pyszną, lekką, wiosenną sałatkę, która na pewno uwiedzie Wasze podniebienia! Pamiętajcie, że najlepsze połączenia smaków są… nieoczywiste! To co, zaczynamy sezon na szparagi? 😉
Wiosenna sałatka z truskawkami, szparagami i orzechami włoskimi
Składniki:
świeży szpinak, truskawki, pęczek zielonych szparagów, 1 opakowanie EKO orzechów włoskich Helio Natura, masło (1 łyżka), oliwa z oliwek (2 łyżki), miód (1 łyżka), ocet balsamiczny (1 łyżka), Sól i pieprzSzparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki. Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy pokrojone szparagi, delikatnie przyprawiamy.
W miseczce przygotowujemy sos, mieszając ze sobą oliwę z oliwek, miód i ocet balsamiczny.Na talerzu układamy umyty szpinak, truskawki, podsmażone szparagi i posypujemy EKO orzechami włoskimi Helio Natura, które wcześniej możemy także podprażyć na suchej patelni.
Tak przygotowaną kompozycję- polewamy sosem.
Życzymy smacznej wiosny! 😉