Informacja prasowa
Warszawa, 5 kwietnia 2018 r.
Wiosną nie tylko natura budzi się do życia. Także nasz organizm po zimie musi doładować akumulatory i potrzebuje dodatkowej porcji energii i witamin. Dlatego świeże wiosenne warzywa wprowadźmy na stałe do naszej wiosennej diety. Najlepiej w formie zielonych, zdrowych sałatek. Jak sprawić, by nie były nudne? Wystarczy skropić je delikatnym żurawinowym musem lub dodać do nich garść prażonych orzechów.
Przez długie zimowe miesiące nasza dieta staje się nieco monotonna. Świeże pomidory, choć dostępne w marketach, nie są przecież tak smaczne, jak te z lokalnego targu w sezonie. Wraz z nastaniem wiosny możemy pozwolić sobie na kulinarne szaleństwo i prawdziwy, warzywny detoks. Wybierzmy się na pobliski ryneczek, zaopatrzmy w sezonowe warzywa i przyrządźmy sałatkową ucztę. Zdobycze z targu połączmy z orzechami, ziarnami i suszonymi owocami, dzięki którym całość będzie jeszcze pożywniejsza i zyska nieoczywisty charakter. Zasada komponowania wiosennych sałatek jest przecież tylko jedna – musi być zielono.
Zielony miks z orzechami laskowymi
Składniki:
• kilka zielonych szparagów
• 1 awokado
• 1 opakowanie sera typu feta
• miks sałat
• pęczek rzodkiewki
• 100 g zielonego groszku (może być mrożony)
• 100 g Orzechów laskowych Bakalland
• kilka liści natki pietruszki i szczypiorek do dekoracji
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• łyżka soli
Szparagi myjemy, odcinamy suche końcówki, większe dzielimy na pół i wkładamy do wysokiego garnka z osoloną wodą. Po zagotowaniu wody gotujemy je około 5-8 minut, aż będą miękkie, ale zostaną chrupiące. Mrożony groszek przelewamy ciepłą wodą, rzodkiewkę kroimy w plasterki, a awokado w paski. Całość łączymy z sałatą, posypujemy pokruszoną fetą i orzechami laskowymi, posiekaną pietruszką i odrobiną szczypiorku. Polewamy dwiema łyżkami oliwy.
Szybka sałatka z żurawinowym musem
Składniki:
• 100 g rukoli
• 4 niewielkie pomidory
• 1 mała cebula
• 100 g Żurawiny całe owoce Bakalland
• 100 g Chrupiącej sałatki Bakalland
• 2 łyżki oliwy z oliwek
Rukolę myjemy, pomidory kroimy w ósemki, cebulę w talarki. Garść żurawiny blendujemy z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Rukolę posypujemy pomidorami, cebulą, dodajemy suszoną żurawinę, Chrupiącą sałatkę i polewamy przygotowanym sosem.
Modna sałatka a’la tabbouleh z prażonymi pistacjami
Składniki:
• 100 g ugotowanej kaszy pęczak
• 2 ogórki gruntowe
• 2 pomidory
• pęczek świeżej natki pietruszki
• pęczek świeżej mięty
• pestki z granatu
• 2 mandarynki
• 1 mała cebula
• 250 g Pistacji prażonych w piecu Bakalland
• sok z 1 limonki
• 2 łyżki oleju rzepakowego
• świeżo zmielony pieprz
Warzywa i owoce (pomidory, ogórki, cebulę, mandarynki) kroimy w drobną kostkę, pietruszkę i miętę siekamy, rozdrabniamy pistacje. Całość łączyny z kaszą i pestkami granatu. Polewamy oliwą i sokiem z limonki. Doprawiamy pieprzem.