Wrap z musem ze śliwki kalifornijskiej, komosą ryżową i kurczakiem
Przepis autorstwa dietetyczki – Barbary Dąbrowskiej-Górskiej
Składniki:
2 pełnoziarniste tortille pszenne (124g)
1/3 szklanki suchej, czerwonej komosy ryżowej (60g)
4 łyżki gęstego jogurtu greckiego (80g)
2 łyżki musu ze śliwki kalifornijskiej (5 śliwek kalifornijskich – ok. 50g + 2 łyżki wody)
100g piersi z kurczaka grillowanej z ziołami
1 łyżka pestek słonecznika (10g)
Garść liści rukoli (20g)
1 pomidor malinowy (170g)
Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki. Pomidora myjemy i kroimy w ósemki. W niewielkim pojemniku blendujemy śliwki kalifornijskie z wodą.
Przygotowujemy sos: mus ze śliwek mieszamy z jogurtem greckim. W misce mieszamy dokładnie kurczaka, komosę i sos. Na tortillę wykładamy liście rukoli, nadzienie z komosy i ósemki pomidora. Posypujemy nasionami słonecznika, oprószamy solą i pieprzem. Zawijamy.
*Wartość odżywcza:
2 porcje
Czas przygotowania:
15 minut
Dzień wcześniej:
ugrillować pierś z kurczaka, ugotować komosę
Na 100g/na 1 porcję (1 wrap):
Wartość energetyczna (kcal): 164 kcal/503 kcal
Białko (w g): 8 g/24 g
Tłuszcz (w g): 4 g/13 g
w tym:
Nasycone kwasy tłuszczowe: 2 g/6 g
Węglowodany (w g): 24 g/74 g
Cukry proste (w g): 4 g/12 g
Sól (w g): 0,2 g/0,6 g
Błonnik pokarmowy (w g): 4 g/11 g
*obliczenia wykonane przez dietetyczkę mgr inż. Barbarę Dąbrowską-Górską