Informacja prasowa
Poznań, 30 października 2017 r.
Kiedy lato się kończy i nastaje jesień brakuje nam nie tylko dłuższych dni, słonecznej pogody czy urlopu, ale również… letniej kuchni. Wiosna i lato to okres, kiedy jemy więcej warzyw i owoców. Dostarczamy w ten sposób organizmowi dużej dawki potrzebnych witamin i mikroelementów, która ulega znacznemu zmniejszeniu z chwilą nastania jesieni. Jak zatem zadbać o ich obecność w naszej diecie o tej porze roku? Chociażby poprzez przygotowywanie pysznej herbaty z owocowymi dodatkami. Herbaciane przepisy na jesienne dni przygotowali eksperci marki Akbar.
Znacznie mniejsza ilość spożywanych warzyw i owoców oraz mniejsza ekspozycja organizmu na światło słoneczne może doprowadzić do poważnych konsekwencji dla naszego zdrowia. Niedobór witamin to obniżona odporność i osłabienie organizmu a więc większa podatność na infekcje. Warto więc wzbogacić naszą jesienną dietę o owoce i warzywa dostępne sezonowo lub te, które udało nam się zachować w postaci weków.
Sezonowe owoce
Zamiast zaopatrywać się w sztuczne witaminy z apteki, warto najpierw spróbować zrekompensować sobie ich niedobór owocami dostępnymi jesienią. Dobrze jest zwrócić swoją uwagę na… pigwę. Ten niedoceniony owoc bogaty jest w naturalny błonnik, wapń, potas, żelazo, miedź i siarkę. Zawiera również witaminy B1, B2, C, PP. Przez to, że ma twardy i kwaśny miąższ, nie jest tak popularny, jednak warto dodać go do herbaty zamiast cytryny. Można również przygotować pigwowy przetwór, który będzie nieco słodszy.
Składniki:
• 1 kg pigwy
• 0,5 kg cukru
Przygotowanie:
Pigwę dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki (wyrzucając gniazdo nasienne). Przesypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie przekładamy do słoików, które pasteryzujemy. Tak przygotowany przetwór możemy dodać do czarnej, aromatycznej herbaty (np. Akbar Pure Ceylon).
Zachowane smaki lata
Często latem, chcąc zachować smak wakacji na dłużej, przygotowujemy domowe przetwory z sezonowych warzyw i owoców. Jeśli więc posiadamy taką konfiturę, np. z malin czy truskawek, możemy wykorzystać ją do przyrządzenia rozgrzewającego napoju.
Składniki:
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• 1 gwiazdka anyżu
• Szczypta cynamonu
• Konfitura malinowa
Przygotowanie:
Wodę gotujemy razem z gwiazdką anyżu i cynamonem przez 3-4 minuty. Tak przygotowaną wodą zalewamy herbatę i parzymy przez kolejne 3 minuty. Do herbaty dodajemy 2 łyżeczki konfitury malinowej.
Herbata z… warzywami
Istnieją warzywa, które w smaku są słodkie. Można je więc bez żadnych przeszkód wykorzystywać do przygotowywania deserów. Jednym z takich warzyw, sezonowo występujących właśnie jesienią, jest dynia. Jest ona bogata w witaminy i minerały. Jest również doskonałym źródłem białka i błonnika. Poniżej przepis na koktajl z dyni i pomarańczy.
Składniki:
• 1 szklanka puree z pieczonej dyni
• 1 duża pomarańcza
• Herbata Akbar Pure Ceylon
• Miód, cynamon i kardamon do doprawienia
Przygotowanie:
Pomarańczę dokładnie wyfiletuj, a następnie zblenduj na jednolitą masę razem z dynią. Herbatę parz przez 3-4 minuty, a potem przelej ją do masy z dyni i pomarańczy. Dopraw do smaku miodem, cynamonem i kardamonem.
Smacznego!
Herbata Akbar dostępna jest w sklepie internetowym www.sklep.smacznego.pl
Więcej informacji na temat marki Akbar, znaleźć można na stronie www.akbar.pl
Więcej informacji o Akbar:
Akbar to mieszanka wyśmienitych herbat, pochodzących z najczystszych plantacji na świecie – górzystych, zachodnich stoków Sri Lanki. To, co ją wyróżnia to intensywnie czerwona, szlachetna barwa i cudowny, głęboki aromat, charakterystyczny dla wysokogórskich gatunków. O jej wyjątkowości świadczy cejloński lew, który znajduje się na każdym opakowaniu herbat Akbar i gwarantuje, że jest ona w 100% herbatą cejlońską. Nad całym procesem upraw, zbiorów i pakowania herbat Akbar, od ponad pięciu pokoleń czuwa Akbar Brothers. Jest to rodzinna firma, która dzięki nowoczesnej technologii przetwarzania i pakowania, potrafi zamknąć w pudełku cały aromat i bogactwo smaku cejlońskich liści herbacianych. To właśnie tym procesom zawdzięczamy szlachetną barwę i głęboki aromat herbaty Akbar. Dystrybutorem marki w Polsce jest firma Levant Foods, która oferuje czarne, cejlońskie herbaty w trzech odsłonach: Pure Ceylon, Earl Grey oraz Gold.
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl