Warszawa, grudzień 2016 r.
Wigilia kreatywnie – zapiekanka z suma i brukselki!
Wśród dwunastu tradycyjnych potraw wigilijnych nie może zabraknąć dań przygotowanych z ryb. Doskonałą alternatywą dla karpia w galarecie, smażonego czy po żydowsku, będzie sum podawany na ciepło z brukselkami. Przepis na pyszną zapiekankę z suma i brukselki zdradzi nam ambasador marki Appetita – Adam Chrząstowski.
Wigilia Bożego Narodzenia to najpiękniejszy wieczór w roku, pełen magii i ciepła rodzinnego. Na stole królują dania pieczołowicie przygotowywane w zaciszu kuchni, a wśród nich karp pod wieloma postaciami. Dla osób, które chcą zaskoczyć bliskich i uciec od rutyny, idealną propozycją będzie sum podawany z pyszną brukselką i aromatycznymi przyprawami. Sum to słodkowodna ryba o wyjątkowo delikatnym smaku z małą ilością ości, która smakiem zachwyci zarówno domowników, jak i gości Zapiekanka z suma i brukselki to świetna alternatywa dla tradycyjnego karpia i oryginalny pomysł na uroczyste danie podczas Wigilii.
Przepis Adama Chrząstowskiego na zapiekankę z suma i brukselki
Zapiekanka z suma i brukselki
400 g fileta ze świeżego suma
100 g fileta wędzonego suma (lub innej słodkowodnej wędzonej ryby)
300 g obranej brukselki
2 kapelusze suszonych borowików namoczonych, obgotowanych i pokrojonych w paseczki
6 śliwek suszonych bez pestek pokrojonych w kostkę
450 g ziemniaków
50 g masła
50 ml śmietanki
25 g sera żółtego tartego
1 łyżka Koperku suszonego marki Appetita
1 łyżeczka Majeranku marki Appetita
Sól
Pieprz czarny mielony marki Appetita
Gałka muszkatołowa mielona marki Appetita
Masło i bułka tarta do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotuj i przeciśnij na purée. Wymieszaj z masłem, śmietaną, serem. Dopraw solą i gałką muszkatołową. Brukselkę przekrój na połówki i obgotuj w osolonej wodzie. Świeżego i wędzonego suma pokrój w grubą kostkę i wymieszaj z brukselką, borowikami, śliwkami, koperkiem i majerankiem. Dopraw solą i pieprzem (należy uważać z przyprawami, gdyż wędzona ryba oddaje sól). Formę do tarty wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nałóż na to rybę z brukselką. Na wierzch połóż purée ziemniaczane. Zapiekankę piecz w temperaturze 180 st. C przez 35-45 minut.
Smacznego!
Pieprz czarny mielony Appetita, 18 g, cena: ok. 1,40 zł
Majeranek Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł
Gałka muszkatołowa mielona Appetita, 8 g, cena: ok. 1,40 zł Koperek suszony Appetita, 10 g, cena: ok. 1,40 zł