Czarny kolor Thermomix®

Wyjątkowe przepisy na dania z wykorzystaniem czarnego koloru.

Wyjątkowe przepisy na dania z wykorzystaniem czarnego koloru.
Wyjątkowe przepisy na dania z wykorzystaniem czarnego koloru. Edycja limitowana urządzenia Thermomix® TM6. Firma Vorwerk spełnia marzenia swoich klientów i podąża za trendami. Tylko w

Wyjątkowe przepisy na dania z wykorzystaniem czarnego koloru. Edycja limitowana urządzenia Thermomix® TM6.

Firma Vorwerk spełnia marzenia swoich klientów i podąża za trendami. Tylko w marcu na polskim rynku dostępna jest limitowana edycja urządzenia Thermomix® TM6 i bezprzewodowego odkurzacza Kobold VC100 w kolorze czarnym. Jednocześnie marka udostępnia przepisy kulinarne, w których bazą są składniki w czarnym kolorze.

Po raz pierwszy w historii firma Vorwerk zdecydowała się na odstąpienie od swoich kultowych kolorów – bieli, zieleni i szarości – które wyróżniają design urządzeń Thermomix® i Kobold, na rzecz produkcji krótkiej serii unikatowych, czarnych produktów.
Jeśli do tej pory marzyłeś/aś o urządzeniach od Vorwerk, ale jasne sprzęty nie pasują do Twoich wnętrz, to teraz masz wyjątkową okazję, by wyposażyć swój dom w elegancki, czarny Thermomix® TM6 oraz sprytny ręczny odkurzacz Kobold VC100. Edycja limitowana czarnych urządzeń jest dostępna tylko w marcu 2022 roku.

WYKORZYSTANIE CZARNEGO KOLORU W PRZEPISACH
Czarny kolor z pewnością kojarzy się z luksusem i pewnego rodzaju zdystansowaniem. We wnętrzach tworzy wyrafinowane wykończenie. Dlaczego by nie przemycić tych skojarzeń na nasze talerze? Z pewnością tak zaserwowane danie wzbudzi zainteresowanie Twojej rodziny lub znajomych! Z jakich składników możesz skorzystać, by nadać potrawom taki kolor? Sięgnij po czarny sezam, węgiel aktywny, atrament z kałamarnicy lub lukrecję. Bardzo zdrowymi dodatkami będą: czarna soczewica – najzdrowszy rodzaj soczewicy, który obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi, czarne oliwki, które mają korzystne działanie na wzrok, albo jeżyny – działające ochronnie na serce. Po co jeszcze warto sięgnąć? Zaopatrz swoje szafki w czarnuszkę, ciemnofioletowe, ciemne figi lub czarne winogrona. Śmiało eksperymentuj z jedzeniem, by nadać mu zupełnie nowe walory estetyczne.

PROPOZYCJA NA CZARNE MENU
Nie musisz planować wyjścia do restauracji, by poszaleć z kolorami jedzenia. Zachęcamy, by w swoim domowym zaciszu zafundować sobie przeżycia godne najlepszych szefów kuchni. Np. czarne bułki do burgerów uzyskasz, dodając do ciasta nieco czarnego barwnika spożywczego. Jeśli chcesz przygotować bardziej wyrafinowane danie, sporządź czarne ravioli z dodatkiem atramentu z kałamarnicy, wypełnione rybnym nadzieniem. Zaserwuj swoim gościom eleganckie warianty i wprowadź ich w świat zupełnie nowych odkryć. Taką kolację możesz zwieńczyć niecodziennym deserem – np. czekoladową panna cottą z czarnym kakao i musem z mango. Te i inne przepisy znajdziesz w dedykowanej czarnej kolorystyce kolekcji „Jedz kolorowo – czerń” na platformie Cookidoo® na urządzenia Thermomix.

Czarne ravioli z rybnym farszem
(TM6, TM5)

SKŁADNIKI

Czarne ravioli z rybnym farszem
320 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu i ciasta
5 jajek
1 żółtko
2 opakowania atramentu z kałamarnicy, płynnego (łącznie 8 g, patrz wskazówka)
250 g filetów z ryby o białym mięsie, np. dorsza, mintaja, halibuta, bez skóry i ości, pokrojonych na 3-4 cm kawałki
50 g sera mascarpone, podzielonego na kawałki
120 g sera ricotta, dokładnie odsączonego, podzielonego na kawałki
2 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
1 łyżeczka soli

Sos z pomidorków koktajlowych
50 g cebuli, przekrojonej na pół
40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do skropienia
500 g pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół (w tym 12 pomidorków, ok. 100 g, do dekoracji)
2-3 gałązki tymianku, świeżego, tylko liście, plus dodatkowa ilość do dekoracji
1 szczypta cukru
1 łyżeczka soli, plus dodatkowa ilość do gotowania ravioli
1 szczypta pieprzu białego, mielonego
woda, do gotowania ravioli

PRZYDATNE PRZYBORY KUCHENNE
folia spożywcza, wałek do ciasta lub maszynka do makaronu, ściereczka kuchenna, pędzelek kuchenny, okrągła foremka do wykrawania ciastek (Ø 7 cm), taca, garnek, łyżka cedzakowa

CZĘŚCI URZĄDZENIA THERMOMIX
miarka, kopystka
SPRZĘT KUCHENNY
lodówka, kuchenka

Przygotowanie z urządzeniem Thermomix®

Czarne ravioli z rybnym farszem
1. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać 3 jajka, żółtko i atrament z kałamarnicy, wyrobić Ciasto /2 min. Przełożyć na blat. Konsystencja ciasta powinna przypominać grudki. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 30 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.

2. Do naczynia miksującego włożyć rybę, mascarpone, ricottę i natkę pietruszki, dodać sól i 1 jajko, wymieszać 20 s/obr. 4. Farsz przełożyć do innego naczynia, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki.

3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm na oprószonym mąką blacie lub w maszynce do makaronu. Na połowie rozwałkowanego ciasta na środku ułożyć nadzienie w małych porcjach (1 łyżeczka) w 5-6 cm odstępach, ciasto wokół nadzienia posmarować za pomocą pędzelka pozostałym 1 roztrzepanym jajkiem. Przykryć drugą połową ciasta, docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem, okrągłą foremką (Ø 7 cm) wyciąć ravioli. Ravioli sklejać dokładnie w palcach, układać na oprószonej mąką tacy. Pozostałe ciasto zagnieść i powtórzyć czynności. Ravioli przykryć ściereczką kuchenną, odstawić. Umyć naczynie miksujące.

Sos z pomidorków koktajlowych
4. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Cebulę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.

5. Dodać oliwę, 400 g pomidorków koktajlowych, tymianek, cukier, sól i pieprz, gotować 15 min/100°C//obr. . W tym czasie na kuchence, w garnku zagotować osoloną wodę (1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Ravioli gotować 10-12 min, wyjmować łyżką cedzakową i odsączać. Sos pomidorowy przełożyć na talerze, ułożyć na nim ugotowane ravioli, udekorować tymiankiem i pozostałymi 12 pomidorkami koktajlowymi. Czarne ravioli z rybnym farszem skropić oliwą i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Przygotowanie bez urządzenia Thermomix®

Czarne ravioli z rybnym farszem
1. Na blacie ręcznie wyrobić ciasto z mąki, 3 jajek, żółtka i atramentu z kałamarnicy. Przełożyć na blat. Konsystencja ciasta powinna przypominać grudki. Uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą, odstawić na 30 min. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.

2. Drobno pokroić i dokładnie wymieszać ją w osobnym naczyniu z mascarpone, ricottą i natką pietruszki. Dodać sól i jajko, również wymieszać. Naczynie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki.

3. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm na oprószonym mąką blacie lub w maszynce do makaronu. Na połowie rozwałkowanego ciasta na środku ułożyć nadzienie w małych porcjach (1 łyżeczka) w 5-6 cm odstępach, ciasto wokół nadzienia posmarować za pomocą pędzelka pozostałym 1 roztrzepanym jajkiem. Przykryć drugą połową ciasta, docisnąć przestrzenie pomiędzy nadzieniem, okrągłą foremką (Ø 7 cm) wyciąć ravioli. Ravioli sklejać dokładnie w palcach, układać na oprószonej mąką tacy. Pozostałe ciasto zagnieść i powtórzyć czynności. Ravioli przykryć ściereczką kuchenną, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
Sos z pomidorków koktajlowych
4. Pokroić cebulę w drobną kostkę i wrzucić ją do rondelka

5. Do rondelka dodać oliwę, 400 g pomidorków koktajlowych, tymianek, cukier, sól i pieprz, gotować kilka minut na małym ogniu. W tym czasie na kuchence, w osobnym garnku zagotować osoloną wodę (1 łyżeczka soli na 1 litr wody). Ravioli gotować 10-12 min, wyjmować łyżką cedzakową i odsączać. Sos pomidorowy przełożyć na talerze, ułożyć na nim ugotowane ravioli, udekorować tymiankiem i pozostałymi 12 pomidorkami koktajlowymi. Czarne ravioli z rybnym farszem skropić oliwą i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.