Wykwintna, walentynkowa kolacja w 60 minut!
Walentynki za pasem, a Ty wciąż nie masz pomysłu jak uczcić to święto z ukochaną osobą? Nie masz też za wiele czasu na przygotowania – w końcu święto zakochanych przypada w tym roku na środek tygodnia? Pyszna kolacja w domowym zaciszu będzie świetnym rozwiązaniem! Przekonaj się, że prawdziwie wyrafinowane menu, oparte na składnikach – afrodyzjakach wyczarujesz dokładnie w godzinę. Czas start!
Kremowy wstęp z tatarem w 20 minut
Żadna uroczysta kolacja nie może obejść się bez ciekawej przystawki. Przy kolacji tak wyjątkowej jak ta walentynkowa kluczowy jest nie tylko odpowiedni dobór składników, ale też ciekawe, a nawet zmysłowe połączenie tekstur dania. W roli oryginalnej przystawki sprawdzi się delikatny, drobno posiekany tatar z tuńczyka, podany na aksamitnym kremie z awokado. W tym daniu awokado nie występuje przypadkowo – już Aztekowie nazywali go owocem płodności. Dziś wiemy, że zawarte w nim kwasy tłuszczone i witamina B6 wzmagają produkcję testosteronu u mężczyzn. Z kolei witamina B3, w którą bogaty jest tuńczyk, wpływa na rozszerzenie naczyń krwionośnych. Przepis na tę przystawkę, dostępny w walentynkowej kolekcji przepisów na Thermomix® „Walentynki z urządzeniem Thermomix®” wykonamy w zaledwie 20 minut.
Dwa kwadranse na krewetkowy afrodyzjak
O tym, że owoce morza są doskonałymi afrodyzjakami wiemy nie od dziś. Krewetki, bogate w cynk (podwyższa libido) i selen (wpływa na płodność i reguluje popęd seksualny) jako bohater walentynkowego dania głównego, będą strzałem w dziesiątkę! Przepis na krewetkowy afrodyzjak z kolekcji przepisów „Zmysłowe momenty”, dostępny na platformie z przepisami Cookidoo® przygotujemy w 30 minut. Krewetki w połączeniu z sosem na bazie mleka kokosowego, czosnku, z dodatkiem świeżej kolendry i pokruszonych orzechów ziemnych zaspokoją głód i… rozpalą zmysły!
Ostatnie 10 minut na finał
Przystawka zjedzona, danie główne też, czas na zakończenie, czyli deser. Zostało nam ostatnie 10 minut – postawmy więc na odrobinę słodyczy, ale w wersji z alkoholem. Moijto, któremu egzotycznego charakteru nada dodatek świeżego ananasa – uznawanego z resztą za afrodyzjak – przygotujemy w mgnieniu oka z przepisem z kolekcji „Na pobudzenie. Walentynkowe inspiracje”. Będzie to idealne zwieńczenie walentynkowego wieczoru z ukochaną osobą.
Wszystko to w zaledwie godzinę. Sprawdźcie, bo warto!
TATAR Z TUŃCZYKA Z KREMEM AWOKADO
KREM Z AWOKADO
• 160 g awokado, pokrojonego na kawałki
• ½ ząbka czosnku
• 10 g oliwy z oliwek
• 1 łyżeczka soku z limonki, świeżo wyciśniętego
• 1 łyżeczka skórki z limonki, otartej, ekologicznej, bez białych błonek
• 2 szczypty soli
• 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
TATAR Z TUŃCZYKA
• 60-70 g cebuli szalotki, przekrojonej na pół
• 5 g kaparów, konserwowych, odsączonych z zalewy
• 150 g tuńczyka, świeżego, jakości sashimi, pokrojonego na 3 cm kawałki
• 10 g oliwy z oliwek
• 5 g białego octu balsamicznego
• ½ łyżeczki skórki z limonki, otartej, ekologicznej, bez białych błonek
• 10 g szczypiorku, świeżego, posiekanego
• 1-2 krople sosu Tabasco®
• 1 szczypta soli
• 1 szczypta pieprzu, mielonego
• 2 łyżki rzeżuchy lub 2 łyżki kiełków rzodkiewki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Do naczynia miksującego włożyć awokado i czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
2 Dodać oliwę, sok z limonki, skórkę z limonki, sól i pieprz, wymieszać 10 s/ /obr. 2. Krem z awokado przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
3 Do naczynia miksującego włożyć szalotkę i kapary, rozdrobnić 10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką na dno naczynia miksującego.
4 Dodać tuńczyka, oliwę, ocet balsamiczny, skórkę z limonki, szczypiorek, sos Tabasco®, sól i pieprz, wymieszać, 2 s/obr. 4.
5 Na talerzu ułożyć metalową obręcz (Ø 5-6 cm), wypełnić ją kremem z awokado do ⅔ wysokości, przełożyć połowę tatara z tuńczyka. Ostrożnie zdjąć obręcz podnosząc powoli do góry w taki sposób, aby nie naruszyć kremu i tatara z tuńczyka. Czynności powtórzyć z drugą połową kremu z awokado i tatarem z tuńczyka.
6 Tatar z tuńczyka z kremem awokado podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany 2 łyżkami świeżej rzeżuchy.
JEŚLI NIE MASZ URZĄDZENIA THERMOMIX®
1 Miąższ z awokado zblendować z czosnkiem.
2 Dodać oliwę, sok z limonki, skórkę z limonki, sól i pieprz i dokładnie wymieszać. Krem z awokado przełożyć do innego naczynia, odstawić.
3 Szalotkę i kapary drobno posiekać.
4 Tuńczyka posiekać, dodać do szalotki i kaparów razem z oliwą, octem balsamicznym, skórką z limonki, szczypiorkiem, sosem Tabasco®, solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać.
5 Na talerzu ułożyć metalową obręcz (Ø 5-6 cm), wypełnić ją kremem z awokado do ⅔ wysokości, przełożyć połowę tatara z tuńczyka. Ostrożnie zdjąć obręcz podnosząc powoli do góry w taki sposób, aby nie naruszyć kremu i tatara z tuńczyka. Czynności powtórzyć z drugą połową kremu z awokado i tatarem z tuńczyka.
6 Tatar z tuńczyka z kremem awokado podawać bezpośrednio po przygotowaniu, posypany 2 łyżkami świeżej rzeżuchy.