Informacja prasowa
Poznań, 1 września 2016 r.
Wytrwane placki ziemniaczane z pastą z bakłażana – wypróbuj, a pokochasz ten smak!
Placki ziemniaczane to potrawa, która od lat króluje na polskich stołach. To pyszne, chrupiące danie powstaje z tartych ziemniaków. Warto jednak nieco odejść od tradycji i spróbować ich w połączeniu z pastą z bakłażana, która nada klasycznym plackom ziemniaczanym wyrazistego i orientalnego smaku.
Pasta z bakłażana – nazywana Baba Ghanoush – to mieszanka kremu sezamowego z przyprawami i grillowanym bakłażanem. Ten orientalny dodatek, wraz z tartymi ziemniakami w formie placków, tworzy smaczną, wytrawną potrawę z wyczuwalną wyraźnie nutką kuchni Bliskiego Wschodu. Musicie jej spróbować!
Chrupiące placki z pastą z bakłażana w jogurtowym sosie
Składniki:
½ opakowania pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen)
kawałek obranego imbiru
½ kg ziemniaków
1 cebula
1 jajko
200 g jogurtu naturalnego
1 łyżka miodu
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżka posiekanego szczypiorku
kilka kropli soku z cytryny
olej do smażenia
sól oraz pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy. Następnie na tarce trzemy cebulę, imbir oraz przygotowane ziemniaki, całość dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy pastę z bakłażana i jedno roztrzepane jajko, dokładnie mieszając. Rozgrzewamy olej na patelni i za pomocą łyżki formujemy małej wielkości placki. Smażymy je z obu stron na złoty kolor. W tym samym czasie do małej wlewamy jogurt, dodajemy miód, koperek, szczypiorek, sok z cytryny, odrobinę soli oraz pieprzu i całość mieszamy. Gotowe placki ziemniaczane z bakłażana przekładamy na talerz i polewamy sosem jogurtowym.
Placek z warzywami i pastą z bakłażana
Składniki:
½ opakowania pasty z bakłażana (np. Baba Ghanoush marki Jasmeen)
½ kg ziemniaków
30 dag warzyw mrożonych
1 łyżka przecieru pomidorowego
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
2 cebule
olej
sól i pieprz
Przygotowanie:
1 cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanej patelni przez około 4 minuty. Następnie dokładamy na patelnię mrożoną mieszankę warzyw. Doprawiamy ją solą, pieprzem i dodajemy 1 łyżkę przecieru pomidorowego. Całość mieszamy i dusimy pod przykrywką około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym samym czasie obrane ziemniaki oraz 1 cebulę trzemy na tarce. Dodajemy do nich szklankę mąki i jajka, a następnie całość dokładnie mieszamy. Z powstałej masy smażymy duże placki na złocisty kolor. Gotowe placki ziemniaczane przekładamy na talerze i smarujemy pastą z bakłażana. Następnie nakładamy na nie warzywa z patelni i składamy na pół.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghannouj, hummus, tahina), tradycyjne chałwy (waniliowa i z pistacjami), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Ahmad Tea London, Kuhne, Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).
Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.
Więcej informacji znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl