Informacja prasowa
Poznań, 29 stycznia 2019 r.
Zaskocz gości bliskowschodnim ciastem z tahini!
Tylko kilkanaście minut przygotowania i kilka składników. Ale jakich! To proste ciasto nabiera charakteru dzięki unikalnemu smakowi tahini. Zasmakuje miłośnikom chałwy oraz naturalnej słodyczy wysuszonych na słońcu daktyli.
Wygląda niepozornie, ale jego smak potrafi zaskoczyć. Sezamowy aromat przenika całe ciasto i wypełnia kuchnię jeszcze podczas pieczenia. W przypadku tak prostego przepisu, warto zadbać o najwyższą jakość składników – zwłaszcza autentyczną pastę tahini. Pamiętaj, by wcześniej wyjąć z lodówki masło i jajka, by nabrały temperatury pokojowej. To soczyste ciasto równie dobrze smakuje w wersji wegańskiej, z dodatkiem banana i oleju kokosowego!
Składniki:
• 300g daktyli bez pestek (trochę więcej niż szklanka)
• gorąca woda
• 60g masła (niesolonego) lub oleju kokosowego
• 1/4 lub 1/2 szklanki brązowego cukru, do smaku
• 2 jajka lub jeden dojrzały banan
• około pół szklanki tahini, np. Jasmeen
• 150g mąki pszennej
• 2 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• szczypta soli
• prażony sezam do posypania
Przygotowanie:
1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Okrągłą formę do ciasta solidnie natłuść masłem.
2. Namocz daktyle w gorącej wodzie przez 5 minut lub dłużej, aż łatwo je będzie zblendować. Sam zdecyduj, czy chcesz by masa była zupełnie gładka, czy wolisz ciasto z większymi kawałkami daktyli. Jeśli są wyjątkowo miękkie i słodkie, ogranicz ilość dodawanego później cukru.
3. Po zblendowaniu daktyli, przesiej do dużej miski mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól.
4. Przy pomocy miksera utrzyj masło lub olej z cukrem na krem, następnie stopniowo dodawaj jajka lub banany, cały czas miksując. Na koniec dodaj zblendowane daktyle i tahini i dokładnie wymieszaj.
5. Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, cały czas mieszając.
6. Gotową masę umieść w foremce i posyp prażonym sezamem.
7. Piecz przez 35-45 minut. Ciasto będzie dość ciemne, więc sugeruj się tym, czy naciśnięte palcem wraca do pierwotnego kształtu.
Smacznego!
Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.
Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods:
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.