Informacja prasowa
19 września 2014 r.
Zdrowe menu dla malucha
Każdy, kto przygotowuje posiłki dla całej rodziny, wie, ile wymaga to uwagi, skupienia i kreatywności. Kiedy chodzi o swoje dzieci, żywieniu poświęcamy szczególną uwagę i chcemy podawać im posiłki nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bogate w wartości odżywcze. To jednak nigdy nie oznacza, że musimy poświęcić cały wolny czas na gotowanie. Jednym z rozwiązań są zdrowe Dania Babci Zosi firmy SyS.
Kilka zasad dobrej diety
Zdrowa dieta naszych dzieci toż nie tylko wartościowe produkty a ich staranne
i odpowiednie przygotowanie. To przede wszystkim całościowy proces, na który kieruje się wiele czynników, chociażby nasz tryb życia. Największy wpływ na sposób odżywiania się dziecka mają codzienne nawyki żywieniowe rodziców. Poprzez obserwacjęi ?dobry przykład? dziecko uczy sięi poznaje świat,a także przejmuje pewne postawy dietetyczne czy preferencje żywieniowe ? tłumaczy dietetyk, Agnieszka Ślusarska-Staniszewska z Poradni Dietetycznej 4LINE. Dieta malucha wymaga troski i przemyślenia. Planując ją, powinniśmy mieć pod uwagę nie tylko jednostkowy posiłek, ale cały jadłospis. Ważne, aby bacznie przyjrzeć się zarówno ilości, jak również jakości pożywienia. Małe dzieci powinny otrzymywać w czasu dnia 4?5 posiłków: 3 podstawowe i 1?2 uzupełniające. Dieta dziecka powinna być: urozmaicona ? pod względem doboru produktów spożywczych, uregulowana ? pod względem częstości i pory spożywania posiłków, umiarkowana ?
z dostosowaną wielkością porcji posiłków do potrzeb dziecka. Powinna także unikać ? nadmiaru cukru i soli oraz substancji dodatkowych (np. barwników, konserwantów) ? dodaje dietetyk, Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.
Czego należy unikać?
Rodzice często wychodzą z założenia, że to co jest miłe dla nich, będzie też odpowiednie dla dzieci. Jednak komponowanie diety malucha, który szybko się rozwija i dopiero poznaje świat, także ten kulinarny, wymaga nieco innego spojrzenia. Bardzo ważne, aby pamiętać, że dziecko nie powinno jeść wszystkich produktówz ?dorosłego? stołu. Na dziecięcym talerzu nie powinny pojawiać się potrawy smażone
w panierkach, grzyby, sushi, tłuste smażone kiełbasy oraz frytki, a także gotowe dania jak zupki w proszku czy sosy ? radzi dietetyk, Agnieszka Ślusarska-Staniszewska. Na niektóre produkty i potrawy warto zwrócić szczególną uwagę. Dzieci nie powinny dostawać: dań z gotowymi sosami czy sosami typu instant (dominuje w nich tłuszcz, który sprzyja nadwadze, sól która obciąża nerki, sztuczne dodatki, polepszacze smaku
i konserwanty podrażniające żołądek oraz wywołujące zaparcia), zupek chińskich czy typu ?gorący kubek?, słodzonych napojów gazowanych, zawierających barwniki i aromaty nasilające ryzyko alergii, astmy, otyłości czy ADHD, produktów typu instant (tj. dania
z torebki np. budyń, kisiel, zupa przygotowane przez dodanie wody lub mleka). Takie posiłki zawierają dodatki chemiczne w tym barwniki ? E211, czyli silnie alergizujący benzoesan sodu ? dodaje Agnieszka Ślusarska-Staniszewska.
Wartościowe zmiany
Na co dzień warto wdrożyć kilka prostych zasad tak, aby gotowanie nadal mogło być przyjemne, a jednocześnie zdrowe. Spróbujcie ograniczyć jedzenie wysokooczyszczonej mąki, białych bułek, białego chleba czy makaronu. Wyzwanie? Nie tak duże. Zamiast białej oczyszczonej mąki pszennej do naleśników użyjcie orkiszowej ? radzi rodzicom Agnieszka Ślusarska-Staniszewska, dodaje też – Zamiast płatków kukurydzianych na śniadanie, warto zachęcać dzieci do jedzenia kasz z owocami czy ryżu z jabłkiemi rodzynkami. Produkty z ziaren nieprzetworzonych zawierają m.in. cenne witaminy
z grupy B, witaminę E oraz PP, a także wapń i żelazo.
Na pomoc mamom
Jeśli nie mamy czasu na gotowanie, warto rozważyć zdrowe alternatywy jak np. gotowe dania na bazie suszonych warzyw, dzięki jakim można łatwo
i szybko przygotować zdrowy posiłek dla całej rodziny. Dania Babci Zosi firmy SyS, czyli zupy, kasze i ryże,
w naszym składzie nie zawierają konserwantów, barwników czy wzmacniaczy smaku. Dzięki wykorzystaniu naturalnego procesu suszenia, stanowią zdrową propozycję, idealną dla każdego zapracowanego rodzica.
Wpływ na dziecięce menu:
Śniadanie to najważniejszy posiłek. Ryż z jabłkami i rodzynkami z kolei Dania Babci Zosi firmy SyS to wpływ na całe i pożywne rozpoczęcie dnia. Łatwy do zrobienia w 15 minut, sprawdzi się a nawet wtedy, gdy spieszymy sięz wyprawieniem dziecka do przedszkola czy szkoły. To danie może także stanowić podwieczorek lub deser, zastępując słodycze lub tuczące przekąski.
Obiad malucha powinien wiązać się z dwóch dań tzn. zupy i innego dania. W tym wypadku rewelacyjnie sprawdzą się zupy tradycyjne, zupy?kremy, a także zupy z suszu ? wyjaśnia dietetyk, Agnieszka Ślusarska-Staniszewska i dodaje – Zupy tradycyjne można szykować na podstawie samych warzyw lub warzyw i bulionu mięsnego. Kiedy potrzebujemy szybkiego wpływu na obiad, znakomicie sprawdzi się Krupnik z kolei Dania Babci Zosi firmy SyS. Jest on szczególnie lubiany przez maluchy, ale posmakuje także całej rodzinie.
Drugie danie powinno zawierać zarówno mięso, rybę lub rośliny strączkowe, jak również kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty czy ziemniaki oraz warzywa. Najlepiej zarównow postaci surówek jak również warzyw gotowanych. Że nie wszystkie dzieci lubią warzywa, dlatego czasem warto je przemycać np. placuszkach,
w naleśniku, w kaszy lub ryżu ? tłumaczy dietetyk, Agnieszka Ślusarska-Staniszewska. Łatwy do przygotowania Ryż ze szpinakiem z kolei Dania Babci Zosi firmy SyS warto podawać całej rodzinie. Oparty na całych, suszonych warzywach, uzupełni dietę w potrzebne wartości odżywcze. Danie może stawać się także postawą do poszukiwania ciekawych inspiracji, a takie ukryte w ryżu czy kaszy warzywa to świetna metoda na niejadków.
Żywienie i dieta to nie tylko gotowanie. To także nauka celebrowania jedzenia, radości podczas jego przygotowywania czy pomysł na wspólne spędzanie czasu. Kiedy się jednak spieszymy lub brakuje nam wpływów na potrawy, łatwo o tym zapomnieć.
Możemy sięgnąć do sprawdzonych rozwiązań, dzięki gotowym daniom z suszu.
Dossier produktów:
Ryż z jabłkami i rodzynkami
Skład: ryż (min. 75%), jabłko suszone (11%), rodzynka (11%)
Masa netto: 250 g
Sugerowana cena detaliczna to 5,49 zł.
Krupnik
Skład: kasza jęczmienna (min. 45%), warzywa suszone 37% (ziemniak, marchew, cebula, pasternak, seler, czosnek, natka pietruszki, lubczyk), mleko w proszku odtłuszczone, sól, ekstrakt drożdżowy, pieprz czarny
Masa netto: 4,99 zł.
Ryż ze szpinakiem
Skład: ryż (min. 90%), szpinak (min. 5%)
Masa netto: 250 g
Sugerowana cena detaliczna: 5,49 zł.
Produkty z kolei Dania Babci Zosi to:
– zupy: koperkowa, botwinka, żurek, zupa z soczewicy, pomidorowa z ryżem, cebulowa, kapuśniak, krupnik, grochowa, barszcz ukraiński, grzybowa z kasza perłową, pieczarkowa
– ryże: ryż ze szpinakiem, ryż z pomidorami i papryką, ryż z groszkiem i marchewką, ryż z jabłkami
i rodzynkami
– kasze: kasza jęczmienna z soczewicą, kasza jęczmienna z pieczarkami, kasza gryczana z warzywami, kasza gryczana z grzybami
– placki ziemniaczane: klasyczne, z suszonymi pomidorami, ze szpinakiem
Firma SyS powstała w 1990 roku. Firma specjalizuje się w uprawie i suszeniu warzyw na zielonym Podkarpaciu. Naturalny proces suszenia stosowany przez firmę, pozwala zachować świeżość produktów bez konieczności dodawania jakichkolwiek substancji chemicznych. W kolekcji znajdują się: susze warzywne, a pod marką Dania Babci Zosi smaczne, pożywne i dobre w przygotowaniu zupy, drugie dania na bazie ryżu i kaszy, a także nowość ? placki ziemniaczane. Produkty, za swój naturalny skład i tradycyjny smak, otrzymały wiele certyfikatów i wyróżnień m. in. Dobry Produkt ? Wybór Ekspertów, Polska Jakość 2012 i złoty medal My Eco Life.
http://www.firma-sys.pl/
https://www.facebook.com/firmasys