Żywność

Zdrowe przekąski dla ucznia

Zdrowe przekąski dla ucznia
Informacja prasowa Poznań, 26 sierpnia 2016 Powrót do szkoły – zdrowe przekąski dla ucznia Początek roku szkolnego za pasem. Obok kupna podręczników, zeszytów i nowych

Informacja prasowa
Poznań, 26 sierpnia 2016

Powrót do szkoły – zdrowe przekąski dla ucznia

Początek roku szkolnego za pasem. Obok kupna podręczników, zeszytów i nowych ubrań, powinniśmy zadbać również o posiłki spożywane przez maluchy poza domem. Pamiętajmy, że dzieci są przeważnie bardziej wybredne niż my – z reguły lubią słodkie potrawy, bez dużej ilości tłuszczu. Co zatem zapakować uczniowi do tornistra, by nie był głodny i miał ochotę na naukę? Oto odpowiedź.

Przekąska do plecaka
Koniec wakacji oznacza dla uczniów powrót do szkoły, a co za tym idzie, naukę oraz wytężoną pracę umysłową. Co więc zrobić, by dziecko zjadło coś pożywnego na drugie śniadanie? Spróbuj zaproponować maluchowi coś, co będzie dla niego atrakcyjne. Na początek nudne kanapki z serem zastąp smacznymi naleśnikami lub mini wrapami. Pamiętaj, by warzywa, które podczas wakacji znajdują się niemal codziennie na talerzu dziecka, nie znikały z listy posiłków wraz z pojawieniem się pierwszego dzwonka. Do szkolnego lunch boxa możesz zapakować także kawałki owoców do chrupania albo pełnoziarniste bagietki z pastą jajeczną i suszonymi pomidorami np. marki Kuhne.

Przykładowe przepisy

Oto kilka pomysłów na smaczne i kolorowe przekąski, które z pewnością sprostają upodobaniom kulinarnym dziecka.

Tortilla zamiast kanapki
Składniki
• 4 korniszony (np. marki Kuhne)
• 1 placek tortilli (np. marki Sandra)
• 1 opakowanie serka śmietankowego
• 200 g wędzonego łososia
• 2 łyżki świeżego kopru
• przyprawy: sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Tortillę smarujemy śmietankowym serkiem. Łososia kroimy w cienkie plastry, a ogórki w paski
i układamy dodatki na placku. Posypujemy je koprem i przyprawami. Placek zawijamy w rulon
i kroimy na mniejsze porcje.

Bagietka z pastą jajeczną i suszonymi pomidorami
Składniki
• 5 ćwiartek suszonych pomidorów (np. marki Kuhne)
• ¼ bagietki
• 1 jajko
• 3 łyżki majonezu
• 1 łyżka maku
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• garść posiekanego szczypiorku
Przygotowanie
Jajko ugotować na twardo, obrać i drobno posiekać. Wymieszać je z majonezem, musztardą, makiem, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bagietkę przekroić na połowę. Jedną część posmarować przygotowaną pastą. Ułożyć na niej pokrojone suszone pomidory i posypać szczypiorkiem. Przykryć drugą połówką.
Smacznego!

A to już wiesz?  Czarno na białym! Pięć sprawdzonych sposobów na „kontrastowe” ciasta

Więcej informacji o Kuhne:
Kühne oferuje produkty na bazie octu na każdą okazję – m.in. octy, sosy, dressingi i pikle. Jakość marki to zobowiązanie wobec klientów i wiodąca zasada na każdym polu działalności. Charakterystyczny, doskonale wyważony smak zapewniają wyjątkowe receptury. Ręcznie zbierane korniszony, kremowe dresingi czy organicznie produkowany ocet – wszystkie, dla idealnego smaku, stworzono na bazie najlepszych składników. Najlepszym potwierdzeniem wyjątkowej jakości jest zaufanie konsumentów na całym świecie. Marka jest obecna w ponad 50 krajach. W Niemczech Kűhne znajduje się na liście 20 najlepszych marek. Jest to jedna z najstarszych firm w Niemczech, jej korzenie sięgają prawie 300 lat wstecz, dając gwarancję wysokiej jakości. W 1722 roku powstała w Berlinie mała octownia, która 40 lat później przeszła w posiadanie rodziny Kűhne. 100 lat później cesarz niemiecki Wilhelm I przyjął Kűhne w poczet dostawców Dworu Królewskiego. Od tego czasu rodzinny biznes rozwijał się i unowocześniał. Asortyment produktów był wciąż urozmaicany i rozszerzany. Po octach przyszedł m.in. czas na produkcję musztard, dressingów, sosów, kremów balsamicznych. Rozwój nigdy nie ustaje! Firma Kűhne wciąż poszukuje inspiracji i wprowadza kolejne innowacje aby usatysfakcjonować smakoszy i koneserów.

Więcej informacji o marce, znaleźć można na stronie www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT FOODS:

LEVANT FOODS- importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Marki w portfolio LEVANT to m.in.: Kuhne, Ahmad Tea London (herbaty), Sandra (przetwory owocowe i warzywne), Sandrini (produkty kuchni śródziemnomorskiej), Adriana, Siblou (ryby i owoce morza), Champion (dodatki do kawy i herbaty), Splendor (owoce i warzywa w puszkach).

A to już wiesz?  Przepis na aromatyczne śledzie ze śliwką, żurawiną i orzechami włoskimi

Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdza m.in.: uzyskany ośmiokrotnie tytuł „Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – „Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Więcej informacji na temat marki, znaleźć można na stronie www.levant.pl

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy