Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej i mistrz kulinarnego recyklingu, podpowiada jak sprytnie wykorzystać resztki jedzenia, by nie zmarnował się ani okruszek.
ZIEMNIACZANE KULECZKI
Składniki:
500 g ugotowanych ziemniaków
4 jajka
150 g sera (dowolnego)
150 g bułki tartej
10 g szałwii (lub bazylii czy rozmarynu)
Sól, pieprz
Olej (do smażenia)
Sposób przygotowania:
Rozgniatamy ziemniaki, dodajemy jajka i starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno poszatkowaną szałwię. Formujemy kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na patelni i podajemy na gorąco lub odkładamy do lodówki i odgrzewamy w piekarniku na 5 minut przed podaniem.
__________________________________________________________________________
O Akademii Kulinarnej Whirlpool.
Akademia Kulinarna Whirlpool w Warszawie mieści się w awangardowej przestrzeni kulturalno-biurowej na terenie praskiego kompleksu Soho Factory, na ulicy Mińskiej 25. Włoscy gospodarze tego wyjątkowego miejsca – Marco Ghia oraz Emilliano Castagna – zapraszają na swoje wyjątkowe śródziemnomorskie warsztaty. Oferta w dużej mierze bazuje na inspiracjach kuchnią włoską, lecz znajdziemy w niej również spotkania z kucharzami specjalizującymi się w lokalnej kuchni polskiej czy przysmakach z dalekich krajów. Dodatkowy i wyjątkowym elementem są degustacje win prowadzone przez profesjonalnych sommelierów.
Akademia Kulinarna Whirlpool dysponuje nowoczesnym zapleczem kuchennym wyposażonym w najwyższej klasy sprzęty do zabudowy marki Whirlpool. Wszystkie urządzenia wyposażone są w 6-ty Zmysł, inteligentną technologię, która zapewnia idealną skuteczność i doskonałe rezultaty. Unikatowe wzornictwo, które idzie w parze z funkcjonalnością obsługi, dopełnia całości i sprawia, że przestrzenie Akademii Kulinarnej Whirlpool posiadają niepowtarzalny wygląd. A goście Akademii czują się tam komfortowo i wracają, by przeżyć nowe przygody kulinarne pod czujnym okiem naszych mistrzów kuchni.