III. Ziemniaki faszerowane z sosem tatarskim
W asortymencie firmy TARSMAK znajdziemy pięć sosów uhonorowanych przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. Jeden z nich jest wyśmienitym dodatkiem do faszerowanych ziemniaków.
Składniki:
– 5 średnich ziemniaków
– 150 g boczku wędzonego parzonego
– 1 średnia cebula
– 2 ząbki czosnku
– pieprz, majeranek
– Sos tatarski Premium TARSMAK, TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
– szczypior
Przygotowanie:
Z połówek ziemniaków wydrążamy środek. Boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę, po czym podsmażamy je na patelni, doprawiając pieprzem i majerankiem. Do podsmażonego boczku dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i mieszać całość. Wydrążone ziemniaki wypełniamy nadzieniem, składamy połówki i dokładnie owijamy je w podwójną folię aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki pieczemy w żarze do miękkości (około 45- 50 minut).
Upieczone ziemniaki obficie posypujemy szczypiorkiem i podajemy z Sosem tatarskim Premium TARSMAK.
Z jak Ziemniak. Pięć prostych przepisów na kartoflane pyszności
Lista potraw, których składnikiem są ziemniaki jest równie długa co historia obecności tego warzywa na europejskich stołach. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), chcąc podkreślić znaczenie tej rośliny uprawnej, ustanowiła rok 2008 Międzynarodowym Rokiem Ziemniaka. Miłośnicy kartofli (pyr lub ziemniaków) nie potrzebują specjalnej okazji, by sięgać po to warzywo.
Dodatkową motywację stanowią ciekawe przepisy kulinarne producentów żywności, których wyroby zdobyły godła Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Nagrodzone przez specjalistów z branży spożywczej produkty rodzimych firm są, obok ziemniaków, głównymi składnikami pięciu sycących dań, idealnych na jesienny dzień. Nie pozostaje nic innego jak sięgnąć po obieraczkę do warzyw i zabrać się do pracy!