Ziołowe wsparcie w diecie dzieci – jak i kiedy stosować zioła w menu najmłodszych, oraz które z ziół mogą przynieść najwięcej korzyści
Zastosowanie ziół oraz czerpanie z ich dobroczynnych właściwości od dawna znajduje swoje miejsce w kulinariach oraz medycynie. Zioła są cenionym sposobem wspomagającym łagodzenie wielu dolegliwości związanych na przykład z infekcjami czy zaburzeniami pracy układu pokarmowego. Niektóre zioła ze względu na wyjątkowo łagodne, lecz skuteczne działanie polecane są szczególnie w łagodzeniu dolegliwości u dzieci i niemowląt. Nie każda roślina jednak sprawdza się jako środek zaradczy. Rodzic powinien dokładnie zapoznać się ze specyfiką wybranych ziół, a przed ich podaniem nawet skonsultować się z pediatrą.
Popularnie stosowane
Jednym z najpopularniejszych ziół stosowanych w pielęgnacji najmłodszych jest koszyczek rumianku. Jego podstawowym składnikiem leczniczym jest olejek eteryczny o działaniu przeciwalergicznym, przeciwzapalnym i bakteriobójczym. Co więcej, substancja ta wzmaga aktywność układu odpornościowego, wspomaga usuwanie gazów, a także wykazuje działanie uspokajające. Rumianek może być stosowany już w pierwszych tygodniach życia np. w postaci naparu, który doskonale łagodzi wzdęcia i wywołane przez nie kolki jelitowe, często spotykane szczególnie przy karmieniu mlekiem modyfikowanym. Właściwości antyseptyczne i łagodzące olejku rumiankowego idealnie sprawdzają się także w okresie ząbkowania. Koszyczek rumianku ma także zastosowanie zewnętrzne. Przy przeziębieniach nieco starszym dzieciom można przygotować antybakteryjną inhalację z dodatkiem olejku eterycznego, natomiast w przypadku odparzeń, alergii skórnych, pleśniawek czy zapaleniu spojówek świetnie sprawdzą się okłady z naparu rumiankowego.
Pozytywny wpływ
Równie pozytywny wpływ na dolegliwości charakterystyczne dla wieku niemowlęcego i dziecięcego wykazuje koper włoski. Pomaga on szczególnie w przypadku bolesnych skurczów i bólów brzuszka, działając wiatropędnie i rozluźniająco. Mogą stosować go także mamy, ponieważ zwiększa on produkcję pokarmu. Maluchom karmionym sztucznie napar z koperku można dodawać do mieszanki mlecznej, równie dobrze sprawdza się on także jako tradycyjny napar. Działanie podobne do kopru włoskiego wykazuje anyżek, który ze względu na zawartość substancji o nazwie anetol może być stosowany jako środek wykrztuśny oraz antybakteryjny przy leczeniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Na problemy z układem trawiennym np. nudności, kolki jelitowe, a także brak łaknienia zaleca się stosowanie kminku, który pobudza wydzielanie soku żołądkowego, a także rozkurcza mięśnie gładkie przewodu pokarmowego.
– Lecznicze napary można samemu przygotować w domu, zalewając wrzątkiem torebkę lub łyżkę stołową danego ziela. Rumianek zaparzać należy pod przykryciem około 15 minut, natomiast koper i anyż nieco dłużej – do pół godziny – mówi Katarzyna Barwińska General Manager marki Holle – znanego producenta ekologicznej żywności dla dzieci i niemowląt. Napar z rumianku należy rozcieńczyć tak, by uzyskał on jasnożółtą barwę. Tak przygotowane wywary podajemy dziecku kilka razy dziennie za pomocą małej łyżeczki lub dodajemy do mieszanki mlecznej, jeśli dziecko karmione jest sztucznie. Warto skorzystać także z gotowych mieszanek zielarskich w formie herbatek komponowanych specjalnie dla niemowląt. Zawierają one mieszanki ziół dobrane proporcjonalnie, aby łączyć działanie rozluźniające, regulujące i przeciwwzdęciowe. Najlepiej, jeśli wszystkie składniki preparatu pochodzą z upraw ekologicznych, a sam produkt nie jest oczywiście w żaden sposób dosładzany – dodaje Katarzyna Barwińska z firmy Holle.
Ziołowe menu
Zioła polecane do pielęgnacji dzieci i niemowląt znajdują swoje zastosowanie także w kulinariach. Warto stosować je jako zastępnik soli, która ze względu na zawartość sodu może obciążać niewykształcone jeszcze w pełni nerki dziecka. Kąpiel w tymianku to naturalne remedium na przeziębienie, szczególnie w pierwszym jego stadium, a także dobry sposób na poprawę krążenia oraz ulgę w stanach zapalnych. Ale zioło to jest także doskonałą przyprawą o orzeźwiającym zapachu, idealną do dań z pomidorów, a także pomocną w niwelowaniu charakterystycznego zapachu morskich ryb. Wspomniany wcześniej kminek o działaniu wiatropędnym stosuje się po potraw z kapusty i roślin strączkowych, które powinny być podawane dzieciom dopiero wtedy, kiedy ich układ pokarmowy będzie na to gotowy, czyli około 2 roku życia (wyjątkiem jest fasolka szparagowa i groszek cukrowy, które mogą być podawane dzieciom już poniżej 1 roku życia).
Stosowanie doraźne
Ponadto, zioła są pomocne w doraźnym łagodzeniu stanów bólowych i chorobowych u niemowląt oraz dzieci o lekkim oraz umiarkowanym natężeniu. Jednak jeśli dolegliwości nasilają się lub zaczynają towarzyszyć im inne objawy, należy natychmiast skontaktować się z lekarzem pediatrą.
Holle.pl