Nowy rok

Żurawinowy tort na powitanie Nowego Roku

Żurawinowy tort na powitanie Nowego Roku
Informacja prasowa Warszawa, 28 grudnia 2016 Żurawinowy tort na powitanie Nowego Roku Smakowity, słodki tort jest nieodłącznym elementem świętowania wyjątkowych okazji. Nowy Rok to idealny

Informacja prasowa
Warszawa, 28 grudnia 2016

Żurawinowy tort na powitanie Nowego Roku

Smakowity, słodki tort jest nieodłącznym elementem świętowania wyjątkowych okazji. Nowy Rok to idealny moment na jego przygotowanie. Jedyne o czym powinniśmy pamiętać jest to, aby tego dnia nie liczyć zbędnych kalorii, tylko cieszyć się chwilą. Taki wyjątkowy moment zdarza się raz do roku, warto zatem uczcić go w szczególny sposób. Połączenie konfitury z dzikiej róży z suszoną żurawiną, nutą granatu oraz białej i gorzkiej czekolady, sprawdzi się w ten dzień idealnie.

Żurawinowy tort z konfiturą z dzikiej róży i czekoladą

Składniki:
• 5 jajek
• 250 ml konfitury z dzikiej róży
• 200 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland
• 1 szklanka cukru
• 1 opakowanie cukru wanilinowego
• 1 tabliczka gorzkiej czekolady
• 1 tabliczka białej czekolady
• 1 aromat migdałowy (9 ml)
• 1 tabliczka startej czekolady
Składniki na krem:
• 300 g serka mascarpone
• 250 ml śmietanki 30%
• 3 łyżki cukru pudru

Przepis na konfiturę z dzikiej róży i żurawiny:
Żurawinę, moczymy w soku z dzikiej róży przez ok. 20 minut. Następnie podgrzewamy wszystko na patelni z niewielką ilością cukru, do momentu aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Do musu z żurawiny dodajemy konfiturę z róży i wszystko dokładnie mieszamy.

Przepis na tort:
Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy cukier wanilinowy wszystko dokładnie miksujemy. W osobnym naczyniu, ubijamy na sztywno pianę z białek, dodajemy do masy razem z żurawiną. Wszystko przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy (rozmiar 24), wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 45 minut, w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni. Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy biszkopty, przygotowujemy krem: śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Tak przygotowany krem przekładamy warstwami na zmianę z konfiturą z dzikiej róży i żurawiny i roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Na sam koniec pozostałym kremem, smarujemy cały tort i dodatkowo posypujemy go płatkami czekoladowymi. Dodatkowo tort możemy ozdobić suszoną żurawiną i zielonymi gałązkami świerku.
__________________________________________________________________________

A to już wiesz?  „Finger food” na domowe imprezy

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy